Turysci.pl Polska "To jest smak nieba". Leśnik zachwala te grzyby, nie wszyscy je zbierają
fot. pixabay/jackmac34

"To jest smak nieba". Leśnik zachwala te grzyby, nie wszyscy je zbierają

28 października 2024
Autor tekstu: Kamila Sabatowska

Co prawda sezon grzybowy dobiega już końca, jednak niektóre z darów jesieni nadal można spotkać w lasach. Oczywiście korzystają z tego jeszcze miłośnicy tej aktywności. Leśnik zdradził, jak przyrządzić jeden z gatunków grzyba, który według niego mógłby śmiało rywalizować o tytuł najsmaczniejszego. Co ciekawe, nie wszyscy je zbierają.

Najsmaczniejszy grzyb

Na facebookowym profilu Nadleśnictwa Baligród należącego do Lasów Państwowych pojawiło się w ostatnim czasie nagranie doświadczonego leśnika, który zachwala jeden z gatunków grzybów występujących w lasach . Kazimierz Nóżka znany wszystkim miłośnikom leśnego życia zdradził, które dary jesieni zdecydowanie warto zbierać podczas grzybobrania, a także wyjawił, jak je przyrządzić.

Co ciekawe, nie wszyscy grzybiarze decydują się zbierać je do swoich koszyków . Być może niektórych z nich myli ich wygląd.

Czytaj też: Tam Polacy polecą na all inclusive w 2025 roku. Turcja będzie miała poważną konkurencję

Nie dla wszystkich sezon nad Bałtykiem się zakończył. W tym miejscu aż się od nich roi

Leśnik zachwala mleczaje jodłowe

Mleczaj jodłowy , nazywany przez niektórych po prostu rydzem to jeden z grzybów występujących w polskich lasach. Najczęściej można spotkać go w młodych lasach i glebach piaszczystych. Nie bez powodu jego nazwa nawiązuje do jodeł, bowiem tworzy z nimi symbiozę.

Oprócz zachwalanego również przez leśników smaku ma wiele więcej do zaoferowania. Jest źródłem łatwo przyswajanego białka, zawiera witaminy i ma stosunkowo niską kaloryczność.

Jak przyrządzić rydze?

Zdaniem Kazimierza Nóżki, przyrządzenie rydzy jest banalnie proste , a ich smak wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy mieć trochę szczęście i trafić na nie w lesie. Przygotowanie z nich przepysznej przekąski nie jest wcale skomplikowane, jednak należy wiedzieć, jak to dobrze zrobić.

Jak wam się uda spotkać mleczaja jodłowego, potocznie nazywanego u nas rydzem, zbierzcie kilka, nie kilkaset, zanieście do domu, oczyśćcie, połóżcie na patelnię z masełkiem, dajcie popracować temperaturze i zobaczycie co to jest smak nieba - doradza leśnik.

Czytaj też: Długi weekend listopadowy w 30 st. C z all inclusive. Aż żal nie odwiedzić egzotycznego kierunku

Złowili "rybę zagłady". Straszne, co ma zwiastować jej pojawienie się
Mieli szczęście, że go znaleźli. Dziwny twór w polskich lasach. Grzybiarze nie wierzą własnym oczom
Obserwuj nas w
autor
Kamila Sabatowska

Magister filologii polskiej, od kilku lat pracuje jako redaktorka. Prywatnie fanka sportu – zwłaszcza siatkówki i miłośniczka zwierząt. Szczęśliwa posiadaczka cavaliera.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@turysci.pl
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy