Turysci.pl Polska Zalało tym polskie lasy. "Przypomina w smaku jajecznicę"
Fot. EasNewsMarek Bazak,Zofia Bazak

Zalało tym polskie lasy. "Przypomina w smaku jajecznicę"

18 września 2023
Autor tekstu: Angelika Czarnecka

W wielkopolskich lasach pojawił się wykwit piankowaty, zwany również “masłem czarownicy”. Nie jest to grzyb, roślina, ani zwierzę. O tym niezwykłym organizmie krążą różne teorie.

"Odżywia się pochłaniając bakterie i inne substancje spotkane na swej drodze. Śluźnie spotykają się ze sobą i łączą w większy twór" - napisało Nadleśnictwo Przedborów.

Niezwykły okaz w wielkopolskich lasach. To wykwit piankowaty

Wydawać by się mogło, że w polskich lasach widzieliśmy już wszystko. Nic bardziej mylnego. Choć najbardziej przyciąga nas egzotyczna przyroda, to w Polsce także można zaobserwować ciekawe i jakże nietypowe gatunki roślin, zwierząt czy grzybów. W Wielkopolsce zaobserwowano bowiem wykwit piankowaty, zwany też “masłem czarownicy”.

Wykwit piankowaty (Fuligo septica) zalicza się do grupy śluzowców, czyli prostych organizmów eukariotycznych, przypominających nieco rośliny i grzyby. Jego ciało, choć wygląda na nieruchome, potrafi się poruszać do pół centymetra na godzinę.

Nadleśnictwo Przedborów o leśnym organizmie. Czym się odżywia?

O pojawieniu się tego leśnego okazu poinformowało w mediach Nadleśnictwo Przedborów, Lasy Państwowe. “Ten archaiczny organizm jest obecnie zaliczany do protistów. Ważną cechą gatunku śluzowca jest wysoka tolerancja na zabójcze stężenia metali ciężkich, głównie cynku” - czytamy we wpisie.

By przetrwać, odżywia się bakteriami i innymi substancjami, jakie napotka - informuje Nadleśnictwo. O tym niezwykły organizmie krąży jednak wiele ciekawych teorii.

Ciekawostki o "maśle czarownicy". Nie jest to grzyb, a w smaku przypomina jajecznicę

Na wykwit piankowaty mówi się, że to “masło czarownicy”. Jak podkreślają Lasy Państwowe, nazwę zapoczątkowali Finowie, którzy uważali, że wiedźmy używają go, by zepsuć mleko sąsiadów. Ciekawostką jest również fakt, że w niektórych rejonach się go spożywa. “Mieszkańcy Meksyku zbierają wykwity, by je zjeść. To samo robią z nim mieszkańcy ukraińskich Karpat, którzy kosztują je po usmażeniu. Podobno wykwit piankowaty przypomina w smaku jajecznicę” - piszą w mediach społecznościowych Lasy Państwowe z Przedborza.

Gdzie w Polsce pije się najwięcej? Niespodziewany lider rankingu
Świetna wiadomość dla fanów grzybobrania! W weekend koniecznie wybierzcie się na Dolny Śląsk
Obserwuj nas w
autor
Angelika Czarnecka

Redaktorka i wydawczyni serwisu Turyści.pl. Dziennikarka z kilkuletnim doświadczeniem w polskich mediach i absolwentka kierunku Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna w Społecznej Akademii Nauk w Warszawie. Miłośniczka włoskich regionów. Uwielbiam dzielić się wskazówkami dotyczącymi budżetowego podróżowania po świecie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@turysci.pl
turystyka Lotniska i linie lotnicze okiem turystów polska europa świat poradnik podróżnika archeologia quizy