Turysci.pl Polska Turyści nad Bałtykiem oszaleli na ich punkcie. Reklamówki wypełnione są po brzegi
Fot. Piotr Molecki/East News

Turyści nad Bałtykiem oszaleli na ich punkcie. Reklamówki wypełnione są po brzegi

5 sierpnia 2024
Autor tekstu: Angelika Czarnecka

Były już popularne maskotki w Zakopanem, z kolei nad Bałtykiem turyści pokochali zupełnie inny rodzaj pamiątek. Masowo wykupują słodkości, które wcale nie kojarzą się z nadmorskimi miejscowościami, a z Turcją. W czym tkwi ich fenomen? Sprawdził to reporter WP Jakub Bujnik. Wczasowicze kupują tego pełne torby.

Co turyści przywożą znad Bałtyku?

Jaki słodki deser kojarzy się z nadmorskimi kurortami? Oczywiście gofry z bitą śmietaną . A przynajmniej tak było do tej pory. W ostatnim czasie obserwuje całkiem nowy trend. Turyści masowo wykupują słodycze pochodzące z Turcji .

Zamiast gofra czy lodów, wolą zjeść chałwę, czy inny produkt o egzotycznej nazwie np. rachatłukum, czy sucuk granat. Produkty te stanowią też rodzaj pamiątki, co niektórych może nieco dziwić. Co tak wyjątkowego jest w tych słodyczach?

Czytaj też: Polacy polecieli na all inclusive w Hiszpanii. W hotelu było im wstyd. “Barmani już wiedzieli”

Tureckie słodycze to hit nad polskim morzem

W Turcji nie brakuje słodkich wyrobów, którym żaden turysta nie jest w stanie się oprzeć. Okazuje się, że i nad polskim morzem nikt nie przechodzi obok nich obojętnie. Wyroby te nie mają sobie równych. Najbardziej znana w Turcji przekąska, chałwa , to dopiero początek. Budka z szyldem “chałwa, rachatłukum, turkish delight” to dla Polaków królestwo łakoci.

Codziennie przyciąga tłumy klientów. Ci z kolei wychodzą z pełnymi torbami, w których oprócz chałwy są też słodycze. Niektóre nazwy produktów są dla Polaków całkiem nieznane i brzmią dość egzotycznie, co jeszcze bardziej nakłania do zakupu.

Co to jest rachatłukum i sucuk?

Sprzedawcy tureckich łakoci w nadmorskich miejscowościach wcale nie muszą przekonywać turystów do zakupów. Zaciekawieni egzotycznymi nazwami, sami pytają o poszczególne produkty. Rachatłukum, które najczęściej pojawiają się na straganach to nic innego, jak rodzaj słodkiego wyroby w formie galaretki obtoczonej w cukrze. Z kolei sucuk to pałeczki z orzechów włoskich, polane zastygniętym sokiem z winogron lub granatu.

Za: WP

Jest ich coraz więcej na polskim wybrzeżu i mają dziwaczne życzenia. "To nowy trend"
Każda z żon dostała po jednej. Arabski turysta wydał w Zakopanem 2,5 tysiąca złotych na te prezenty
Obserwuj nas w
autor
Angelika Czarnecka

Dziennikarka z kilkuletnim doświadczeniem w polskich mediach i absolwentka kierunku Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna w Społecznej Akademii Nauk w Warszawie. Miłośniczka włoskich regionów. Uwielbiam dzielić się wskazówkami dotyczącymi budżetowego podróżowania po świecie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@turysci.pl
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy