Turysci.pl Polska Szejk z Dubaju zapłacił fortunę za krówki w Zakopanem. "Każdej z żon wręczył jedną torebkę"
fot. Marlena Kaczmarek

Szejk z Dubaju zapłacił fortunę za krówki w Zakopanem. "Każdej z żon wręczył jedną torebkę"

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Marlena Kaczmarek

Sezon turystyczny dobiega końca. Przedsiębiorcy powoli podsumowują zachowania swoich klientów. Jeden ze sprzedawców wspomniał szejka z Dubaju, który zostawił w jego sklepie prawdziwą fortunę.

Aż trudno uwierzyć, ile pieniędzy mężczyzna wydał na polskie krówki.

Arabscy turyści uratowali sezon w Zakopanem

Nie od dziś wiadomo, że w kończącym się sezonie wakacyjnym na Podhalu pojawiło się bardzo wielu gości z Bliskiego Wschodu. Miejscowi przedsiębiorcy przyznają, że to właśnie zagraniczni klienci mieli duży wpływ na turystykę w tym regionie.

- Gdyby nie napływ turystów z krajów arabskich, ten sezon byłby nieudany. Uratowali wiele biznesów - oceniła w rozmowie z Interią Emilia Glista, szefowa jednego z biur wynajmu kwater.

- Turyści z krajów arabskich zostawiają dużo pieniędzy na Podhalu, ale są też bardzo wymagający - oznajmił Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.

Szejk wydał fortunę za krówki

Na Krupówkach można kupić wiele pamiątek spod Tatr. Należą do nich m.in. oscypki, wina, rękodzieło czy słodycze. To właśnie krówki skusiły jednego z dubajskich szejków do zakupów.

- Pewnego dnia przyszedł do nas szejk z żonami, było ich kilka - powiedział jeden ze sprzedawców na Krupówkach. - Kupił krówki za 2,5 tysiąca złotych. Poprosił o zapakowanie cukierków do oddzielnych torebek i każdej z żon wręczył jedną - dodał pan Arek w rozmowie z Interią.

Polacy kontrolowali swoje wydatki

Eksperci wskazują, że Polacy starali się bardzo kontrolować swoje wydatki. - Turyści jechali na urlop z konkretnym budżetem, pilnowali, aby nie wydać więcej niż założyli - powiedział Karol Wagner.

- Kiedyś turyści codziennie jadali w restauracjach, dziś podczas tygodniowego urlopu, przyjdą może raz, góra dwa - tłumaczył pan Daniel z jednej z restauracji.

- Zamiast jeść w restauracji, wolą jechać na spływ Dunajcem czy odwiedzić termy. Nie stać ich już na jedno i drugie - dodał.

Za: Interia

W jednej chwili musieli uciekać z wody. Kilkaset osób ewakuowanych z aquaparku
Krzyki i płacz na pokładzie samolotu. Pasażerowie mieli powody do paniki
Obserwuj nas w
autor
Marlena Kaczmarek
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@turysci.pl
turystyka Lotniska i linie lotnicze okiem turystów polska europa świat poradnik podróżnika archeologia quizy