Nietypowe rarytasy z polskich stołów. Takie dania serwuje się tylko w wigilię
Barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami - tych dań nie brakuje podczas wigilii w polskich rodzinach. Istnieją jednak takie, które gotuje się tylko w poszczególnych regionach Polski. Oto najdziwniejsze z nich.
TikToker na profilu @foodsi_pl podzielił się swoim rankingiem, składającym się z czterech nieoczywistych potraw. Dużym zaskoczeniem jest woda śledziowa.
Tradycja wigilijnych dań w Polsce
Okres Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami i związany jest z wieloma tradycjami. Jedną z nich jest dwanaście potraw na wigilijnym stole. Ich lista może się jednak nieco różnić, a zależne jest to od danego regionu.
Liczba ta jednak nie jest przypadkowa. Według przedchrześcijańskiej tradycji, podczas uroczystości Szczodrych Godów przygotowywało się 12 dań, mających swoje odzwierciedlenie w dwunastu porach roku. Wówczas dziękowało się bogom za obfite plony. Później tradycję słowiańską wyparła chrześcijańska. Według tej wiary 12 potraw na wigilijnym stole symbolizowało dwunastu apostołów.
Nietypowe potrawy na wigilię, o których nie każdy Polak wie
Rodzaj dań sporządzanych na 24 grudnia zależny jest od regionu Polski. W niektórych domach nie gotuje się np. barszczu z uszkami, a składniki poszczególnych potraw mogą mocno zaskoczyć. O tych najdziwniejszych i nietypowych opowiedział Tiktoker na profilu @foodsie.
Na miejscu czwartym w rankingu tiktokera znalazło się danie maczka, które spożywa się na Śląsku. “Gotując grzyby do innych dań, nie wylewa się wody, tylko zagęszcza się ją mąką, dodaje przyprawy i zeszkloną cebulkę” - słyszymy na wideo. Stamtąd pochodzi też zupa garus, która w rankingu Tiktokera znalazła się na trzecim miejscu. To gęsta, słodka zupa owocowa z dodatkiem mleka, jajek, mąki, przypraw oraz okraszonymi ziemniakami.
Najdziwniejsze dania wigilijne. "Zwycięzca rankingu to..."
Na drugim miejscu Tiktoker osadził danie siemieniotka, które pochodzi z terenów Górnego Śląska. To zupa przygotowywana na bazie nasion konopi lub siemię lnianego. “Nasiona się gotuje, zagęszcza zasmażką albo kaszą manną i podaje z kaszą gryczaną” - zdradza Tiktoker.
Hitem, jak i dla wielu zaskoczeniem może być jednak ostatnie danie, które w osobistym rankingu Tiktokerka znalazło się na pierwszym miejscu. Mowa o wodzie śledziowej. “To danie z Mazowsza i Kujaw. Kawałki śledzia moczy się w wodzie wymieszanej ze śmietaną, cebulą i przyprawami” - mówi z nietęgą miną Tiktoker.