Na tej europejskiej wyspie jedzenie jest świętością. Szykuje się podróżniczy hit wśród Polaków
Turystyka nie jedno ma imię. Entuzjaści podróżowaniu po różnych zakątkach świata i degustowaniu potraw charakterystycznych dla danego regionu mogą już planować swoje następne wyprawy. W przyszłe wakacje powinni obrać kurs na drugą co do wielkości wyspę Malty. Mowa o niezwykłym Gozo, które wyróżniono tytułem Europejskiego Regionu Gastronomicznego na rok 2026. Czego zatem możemy tam skosztować?
Europejski Region Gastronomiczny 2026. Jury doceniło wyjątkowy charakter lokalnej kuchni
Wyspa Gozo, będąca częścią archipelagu Wysp Maltańskich, została wybrana Europejskim Regionem Gastronomicznym na 2026 rok. Dotychczas przyciągała turystów przede wszystkim malowniczymi krajobrazami, spokojem, wyjątkową przyrodą czy bazyliką Ta' Pinu, będącą według wierzeń miejscem objawienia Matki Boskiej, jednak do jej turystycznych atutów można dodać także bogactwo lokalnej kuchni.
Werdykt wydał Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT - International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism). Corocznie organizowany konkurs ma na celu promowanie różnorodności kulinarnej w Europie. Prestiżowy tytuł jest wyrazem uznania dla ścisłego powiązania maltańskich tradycji kulinarnych z kulturą i historią tego regionu oraz gościnności mieszkańców Gozo.
Gozo słynie z różnorodnej oferty gastronomicznej
Członkowie jury wybrali się na Gozo, by przekonać się z bliska, jak wygląda na miejscu hodowla kóz, przetwórstwo pomidorów, a także proces powstawania lokalnego owczego serca przygotowywanego z użyciem wody morskiej ( gbejniet ) oraz tradycyjnego chleba z oliwkami ( ftira ).
Eksperci zwrócili również uwagę na wysoką jakość lokalnych produktów, przywiązanie do tradycyjnych metod produkcji żywności oraz harmonijne połączenie kultury, sztuki i rzemiosła. Ponadto podczas pobytu na Gozo nadarzyła się okazja wzięcia udział w obchodach Wielkiego Postu na Malcie, co umożliwiło doświadczenie silnej więzi między maltańskim jedzeniem a religią na własnej skórze.
To już drugie wyróżnienie dla Gozo w tym roku ze strony Instytutu Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki. Wcześniej, podczas festiwalu Food Film Menu 2024, krótkometrażowy film o tej maltańskiej wyspie zdobył nagrodę w kategorii „Europejski Region Gastronomiczny”. Należy dodać, że tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 przyznano aż trzem miejscom: wyróżnienie otrzymały również grecka Kreta i chorwacka Kvarner.
Kuchnia maltańska - co zjeść na Malcie i Gozo?
Wbrew pozorom tradycyjna kuchnia maltańska nie jest stricte kuchnią śródziemnomorską , bowiem, podobnie jak architektura i kultura, odzwierciedla burzliwą historię regionu podlegającemu okupacji przez różne kraje. Stanowi ona absolutną mieszankę wpływów włoskich, arabskich, francuskich, brytyjskich i północnoafrykańskich. Dania kuchni maltańskiej są proste, ale pełne smaków, często bazujące na lokalnych, świeżych produktach, takich jak ryby, owoce morza, sezonowe warzywa, oliwa z oliwek i zioła.
Oprócz wspomnianych wcześniej gbejniet oraz ftira na uwagę turystów zasługuje m.in. fenkata – potrawa z królika, który jest narodowym daniem Malty. Najczęściej podawany duszony w sosie z wina, czosnku i pomidorów, czasem z dodatkiem ziół. Warto spróbować również pastizzi – małego, chrupiącego ciastka z ciasta francuskiego, nadziewanego najczęściej serem ricotta lub puree z groszku. To jedno z najpopularniejszych ulicznych przekąsek na Malcie.
Źródło: MTA Warszawa