Mięsożerna bakteria opanowuje Bałtyk. Zmarł pierwszy zarażony turysta
W Bałtyku pojawiła się mięsożerna bakteria. Jest pierwsza ofiara śmiertelna. To 74-letni urlopowicz, który zaraził się podczas kąpieli w morzu.
Patogeny mogą zainfekować nawet drobne rany podczas kontaktu z wodą morską, a po dostaniu się do organizmu szybko rozprzestrzeniają się po całym ciele.
Sanepid ostrzega przed wchodzeniem do wody
Przed mięsożerną bakterią ostrzega niemiecki sanepid. Instytucja potwierdziła pierwszą ofiarę śmiertelną w tym sezonie kąpielowym. Na skutek infekcji Vibrio vulnificus, czyli przecinkowca, zmarł 74-letni mężczyzna, który cierpiał z powodu choroby przewlekłej, miał rany na skórze.
Sanepid Meklemburgii-Pomorza Przedniego zwracał uwagę na ryzyko już w lipcu. W sierpniu informował o zakażeniu się tą mięsożerną bakterią przez 86-letnią kobietę, która weszła do wody mając otwarte rany na ciele. Turystka trafiła do szpitala.
Dwa lata temu, kilkanaście kilometrów od Świnoujścia, 30-letni mieszkaniec Międzyzdrojów w ciężkim stanie trafił z powodu zarażenia przecinkowcem na szczeciński OIOM.
Chorują głównie osoby starsze z obniżoną odpornością
Na zakażenie tymi bakteriami najbardziej narażone są osoby starsze o osłabionej odporności oraz dzieci. Szczególnie uważać powinni także turyści chorujący na choroby przewlekłe, ale groźne w tym przypadku może być także wchodzenie do wody podczas zwykłego przeziębienia.
Leczenie w przypadku zainfekowania tą bakterią polega przede wszystkim na podaniu antybiotyków. Dlatego tak ważne jest, żeby w przypadku gorszego samopoczucia: dreszczy czy bólu głowy, zgłosić się do lekarza.
Namnażają się w płytkiej, ciepłej wodzie
Mięsożerne bakterie Vibrio vulnificus to przecinkowce, które bardzo szybko się rozmnażają w ciepłej wodzie, powyżej 20 stopni Celsjusza. Są chorobotwórcze i mogą wywołać groźne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć.
Przecinkowcami można zarazić się podczas kąpieli w morzu. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka na przykład przez rany na skórze lub skaleczenia. Można się też nimi zarazić jedząc skażone ryby.