Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze okiem turystów polska europa świat poradnik podróżnika archeologia quizy
Turysci.pl > Na topie > Widzisz w hotelu ozdobnie wycięte i podane owoce i warzywa? Lepiej ich unikać, powód zdumiewa
Adrian Rybak
Adrian Rybak 09.01.2021 09:08

Widzisz w hotelu ozdobnie wycięte i podane owoce i warzywa? Lepiej ich unikać, powód zdumiewa

Owoce w hotelach all inclusive
youtube.com/ Smaczne dania(screen)

Hotele all-inclusive z pozoru dbają o klienta w wyrafinowany sposób. Turyści często czują się bardzo dopieszczani. Niezbędna będzie jak wiedza na temat kilku sztuczek, które często stosują pracownicy takich miejsc.

Na co uważać w hotelu all-inclusive?

Jak pewnie wiele osób się domyśla, jedną z rzeczy, na których najbardziej się oszczędza, jest jedzenie. Często robione jest to w bardzo przemyślany sposób. Przykładem są owoce i warzywa, które podawane są w kreatywny sposób. 

Arbuzy, dynie czy ogórki często wycinane są w dekoracyjne wzory. Stawiane są też na pierwszym stole bufetowym, aby przykuły uwagę klientów. I to działa. Jednak warto pamiętać, że taka metoda jest stosowana, aby zaoszczędzić.

Turyści biorąc ozdobnie powycinane kawałki owoców zjedzą mniej, niż gdyby częstowali się normalnie pokrojonymi owocami i warzywami. Warto uważać także na sałatki owocowe. Wiele kuchni robi je z nieświeżych owoców, na przykład pozostałości z dnia poprzedniego lub z resztek na sklepowych półkach.

Oszczędzanie na żywności przejawia się także w inny sposób. Odradzamy zamawiania wszelkich owoców w piwie. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj są to produkty z puszki, które moczone są w gazowanym alkoholu, aby nadać im wrażenie świeżości.

Zwracajmy także uwagę na mięso ryb. Zamawiając pstrąga możemy dostać zupełnie inny gatunek. Często serwowane jest mięso rekina, które jest o wiele tańsze. Jest gotowane w słonej wodzie, aby zmienić jego smak, a następnie doprawiane tak, aby imitowało inny gatunek ryby.

Nie ma też co panikować, ponieważ jakość jedzenia jest niezwykle ważna. Takie sytuacje zdarzają się w tylko niektórych przypadkach. Pamiętajmy, że żywność w hotelach jest oceniana i zbyt słaba jakość może sprawić, że miejsce utraci status all-inclusive. 

Inne ważne kwestie

Niestety, ale żywność nie jest jedynym problemem, które można zauważyć w hotelach all-inclusive. Wybierając dany hotel warto zapytać o wszelkie remonty, ponieważ klienci często nie są o tym informowani. A przecież nie chcemy słuchać hałasu wywołanego przez wiertarki i młoty. 

Jeżeli widzimy oferty o znacznie niższej cenie niż zwykle, warto sprawdzić prognozę pogody na czas wyjazdu. W wielu przypadkach niższa cena wynika z pogody, która jest niekorzystana dla turystów. Dopytajmy także o plaże przyhotelowe, ponieważ często trzeba płacić tam za takie rzeczy, jak np. leżak czy parasol. 

O tych wszystkich sprawach warto pamiętać rezerwując wakacje w nadchodzącym sezonie. Szczególnie popularne mają być takie kierunki jak Kenia czy Tanzania, a tam można znaleźć wiele hoteli all-inclusive. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

Spotkała Cię niecodzienna sytuacja na wycieczce? Prowadzisz hotel lub pensjonat i chcesz podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami lub historiami? A może chcesz skontaktować się z nami w innej sprawie związanej z turystyką? Zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres [email protected]

Artykuły polecane przez redakcję Turysci.pl: 

Źródło: globalinfo.pl