Kaszanka na biało podbiła podniebienia turystów znad polskiego morza. Tysiące Polaków może się zakochać w jej smaku
Kaszanka na biało to danie, to jak twierdzą właściciele restauracji "Zielone Wzgórza" danie, które uwielbiał hetman Stefan Czarnecki Szef kuchni podzielił się przepisem na jej przygotowanie, chociaż przyznaje, że najchętniej zobaczyłby turystów u siebie. Specjał z Pomorza nigdzie nie będzie smakował tak dobrze, jak u niego.
Ośrodek wypoczynkowy zaprasza do swojej restauracji
W Mądrzechowie koło Bytowa znajduje się Ośrodek Wypoczynkowy Zielone Wzgórza, który uwielbiają turyści. Położony pośród pól gwarantuje spokój i wypoczynek, a w restauracji najlepsze dania kuchni regionalnej, która opiera się na rybach. W programie „Smaki Pomorza” nie zobaczymy jednak przepisu na dorsza, lecz na kaszankę.
W 12 odcinku właściciel ośrodka Wojciech Gerbatowski i szef kuchni Krzysztof Szulborski opowiedzieli, jak wygląda miejsce, które stworzyli od podstaw. Pracując w branży turystycznej od lat, dobrze wiedzą, czego nam potrzeba na wakacjach. Wybierając się nad morze warto wstąpić chociaż do restauracji.
Właściciele Zielonego Wzgórza wynajmowali kiedyś pomieszczenia hotelowe oraz restaurację w bytowskim zamku. Chociaż miejsce gwarantowało popularność wśród turystów, postanowili zbudować swój obiekt od podstaw. Spełniło się ich marzenie i teraz mogą się pochwalić hotelem, który jest dokładnie taki, jaki chcieli mieć.
- Działalność w zamku to była świetna przygoda, ale była to jedynie dzierżawa. Ośrodek wypoczynkowy Zielone Wzgórza to jest nasza własność. Mamy tu poczucie tego, co sami możemy stworzyć. Wszystko to ma miejsce dzięki pomysłowi mojej małżonki - ja je tylko realizuję - opowiadał Wojciech Gerbatowski z "Zielonych Wzgórz" w rozmowie z Dziennikiem Bałtyckim.
Kaszanka, jakiej nie znamy
W restauracyjnej kuchni na widzów programu „Smaki Pomorza” czekał już mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski. W tym odcinku zaprezentował swoje popisowe danie, jakim jest kaszanka na biało. W niczym nie przypomina produktu, który możemy kupić w sklepie, dlatego mogą się do niej przekonać osoby, które na słowo "kaszanka" mają mdłości.
Szef kuchni zdradził, że do przygotowywania swoich potraw używa produktów pochodzących ze sprawdzonego źródła. Stawia na lokalne firmy, które oferują najlepszej jakości mięsa czy nabiał. Dzięki temu ma pewność, że jego dania będą zdrowe, a ich smaku nie zepsują żadne sztuczne substancje. Oto lista składników potrzebnych do kaszanki:
500 g karkówka2 l rosół wołowo-drobiowy150 g kasza pęczak200 g wątróbka drobiowa 200 g boczek surowy wędzony100 g cebulka perłowa konserwowa100 g cebula biała200 g borowiki świeże / mrożone150 g pomidory suszone w oliwie200 g gęsta śmietana150 g masło20 ml oliwy dyniowejprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi i rozmaryn
Krzysztof Szulborski zdradził, jak w kilku krokach połączyć te składniki, by powstała kaszanka na biało:
- Karkówkę, cebulę białą i boczek pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle. Następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę wątróbkę i borowiki. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 3 minuty. Dołóż kaszę pęczak i powoli dolewaj rosołu. Gdy kasza będzie miękka przypraw danie i dodaj pomidory suszone, perłową cebulkę oraz śmietanę. Na koniec aromatyzuj danie oliwą z dyni - streścił mistrz kulinarny w programie "Smaki Pomorza".
Źródło: Dziennik Bałtycki