Turysci.pl Polska "Kulinarny Oskar". Do tej polskiej restauracji goście ściągają z daleka
Fot. Piotr Molecki/East News/ Pawel Wodzynski/East News

"Kulinarny Oskar". Do tej polskiej restauracji goście ściągają z daleka

18 maja 2024
Autor tekstu: Natalia Księżak

Niebawem minie 12 miesięcy od zeszłorocznego rozdania gwiazdek Michelin. Tegorocznych laureatów poznamy około 20 czerwca, czyli za nieco ponad miesiąc. Tym razem inspektorzy odwiedzili także restauracje z województwa pomorskiego. W 2023 roku jedynie 3 lokale z całej Polski otrzymały kulinarnego Oscara. Czy gwiazdka Michelin popłaca?

Francuska „biblia smakoszy” od dekad jest wyrocznią dla tych, którzy poszukują najlepszych restauracji na świecie. Do tej warszawskiej restauracji goście ściągają z daleka…

Czy w Polsce jest restauracja z gwiazdkami Michelin?

Przewodnik Michelin powstał w 1920 roku. Założyli go bracia Andre i Edouard Michelin, twórcy znanej firmy produkującej opony samochodowe. Od początku w tworzeniu przewodnika biorą udział inspektorzy – anonimowi goście odwiedzający restauracje incognito.

Gwiazdka Michelina, w kulinarnym świecie jest niczym filmowy Oskar. Dla miłośników turystyki kulinarnej i niezapomnianych doświadczeń, polskie restauracje z gwiazdką Michelin stanowią obowiązkowy punkt na gastronomicznej mapie świata. Czym takie wyjątkowe miejsca przyciągają gości i czego można się tam spodziewać?

"Kulinarny Oskar. Do tej restauracji w stolicy goście ściągają z daleka

Włoch z Apulii przyjechał do Polski, pokochał naszą kuchnię i postanowił zdobyć gwiazdkę gotując dania należące do kanonu tradycyjnych potraw słowiańskich. Uważa, że są one zupełnie niedoceniane na świecie, dlatego to polskie smaki grają pierwsze skrzypce w menu restauracji NUTA.

Mowa o Andrei Camastrze. To jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko włoskiego menu. Kucharz stworzył również własną, unikalną technikę gotowania.

Czytaj więcej: Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

Warszawska restauracja NUTA z gwiazdką Michelina

Jedyna stołeczna restauracja z gwiazdką Michelin powstała w styczniu 2022 roku. Po 13 miesiącach działalności zdobyła Oscara w dziedzinie kulinariów. Niedawno została numerem 1 na liście TOP 50 restauracji FORBES & For.

Mają zaledwie 14 stolików, atmosfera jest dość kameralna, nie otwierają ogródka, nawet w sezonie letnim, a dużą część lokalu stanowi scena w świetle reflektorów: otwarta kuchnia, w której widać skupionych na swoich zadaniach aktorów - 8 kucharzy szykuje dla każdego z gości kolację złożoną z kilkunastu dań, w zależności od wybranego menu. Restauracja działa tylko 5 dni w tygodniu od 18.

Czytaj więcej: Nowa atrakcja za miliony. Tę zapomnianą miejscowość na Mazurach znów odwiedzą tłumy

Ukochany kierunek Polaków bije inne kraje na głowę. Szykuje się rekord wszechczasów
Pod Tatrami sypią się mandaty. Arabscy turyści mają problemy z polskim prawem
Obserwuj nas w
autor
Natalia Księżak
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@turysci.pl
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy