"Kulinarny Oskar". Do tej polskiej restauracji goście ściągają z daleka
Niebawem minie 12 miesięcy od zeszłorocznego rozdania gwiazdek Michelin. Tegorocznych laureatów poznamy około 20 czerwca, czyli za nieco ponad miesiąc. Tym razem inspektorzy odwiedzili także restauracje z województwa pomorskiego. W 2023 roku jedynie 3 lokale z całej Polski otrzymały kulinarnego Oscara. Czy gwiazdka Michelin popłaca?
Francuska „biblia smakoszy” od dekad jest wyrocznią dla tych, którzy poszukują najlepszych restauracji na świecie. Do tej warszawskiej restauracji goście ściągają z daleka…
Czy w Polsce jest restauracja z gwiazdkami Michelin?
Przewodnik Michelin powstał w 1920 roku. Założyli go bracia Andre i Edouard Michelin, twórcy znanej firmy produkującej opony samochodowe. Od początku w tworzeniu przewodnika biorą udział inspektorzy – anonimowi goście odwiedzający restauracje incognito.
Gwiazdka Michelina, w kulinarnym świecie jest niczym filmowy Oskar. Dla miłośników turystyki kulinarnej i niezapomnianych doświadczeń, polskie restauracje z gwiazdką Michelin stanowią obowiązkowy punkt na gastronomicznej mapie świata. Czym takie wyjątkowe miejsca przyciągają gości i czego można się tam spodziewać?
"Kulinarny Oskar. Do tej restauracji w stolicy goście ściągają z daleka
Włoch z Apulii przyjechał do Polski, pokochał naszą kuchnię i postanowił zdobyć gwiazdkę gotując dania należące do kanonu tradycyjnych potraw słowiańskich. Uważa, że są one zupełnie niedoceniane na świecie, dlatego to polskie smaki grają pierwsze skrzypce w menu restauracji NUTA.
Mowa o Andrei Camastrze. To jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko włoskiego menu. Kucharz stworzył również własną, unikalną technikę gotowania.
Czytaj więcej:
Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Warszawska restauracja NUTA z gwiazdką Michelina
Jedyna stołeczna restauracja z gwiazdką Michelin powstała w styczniu 2022 roku. Po 13 miesiącach działalności zdobyła Oscara w dziedzinie kulinariów. Niedawno została numerem 1 na liście TOP 50 restauracji FORBES & For.
Mają zaledwie 14 stolików, atmosfera jest dość kameralna, nie otwierają ogródka, nawet w sezonie letnim, a dużą część lokalu stanowi scena w świetle reflektorów: otwarta kuchnia, w której widać skupionych na swoich zadaniach aktorów - 8 kucharzy szykuje dla każdego z gości kolację złożoną z kilkunastu dań, w zależności od wybranego menu. Restauracja działa tylko 5 dni w tygodniu od 18.
Czytaj więcej:
Nowa atrakcja za miliony. Tę zapomnianą miejscowość na Mazurach znów odwiedzą tłumy