"Pożera sam siebie". To najstraszniejszy grzyb w polskich lasach
Wydawać by się mogło, że w polskich lasach widzieliśmy już wszystko. Nic bardziej mylnego. Na leśnych polanach, ale i parkach czy trawnikach rosną wyjątkowo ciekawe grzyby czernidłaki. Swoim wyglądem mogą odstraszyć niejednego spacerowicza.
Ciekawostką jest, że te niezwykłe grzyby pożerają same siebie. Co więcej, w fazie rozpadu z ich kapeluszy leje się czarny atrament.
Nietypowy okaz grzyba w Polsce. To czernidłaki
W sieci wielokrotnie pojawiały się zdjęcia nietypowych okazów zaobserwowanych przez spacerowiczów i miłośników grzybów. Niektóre mogą naprawdę zadziwić. Niewielu słyszało choćby o czernidłakach kołpakowatych i pospolitych. Występują w Polsce i są dość powszechne, jednak nie tak łatwo je znaleźć.
Najwięcej pojawia się ich w okresie jesiennym od września do listopada. Na to, jak niezwykłe czernidłaki mają cechy, zwróciły uwagę Lasy Państwowe.
Grzyby, które same się pożerają
“Wyjątkowo ciekawe i malownicze grzyby… dosłownie! Czernidłaki znalazły bowiem dziwaczną metodę na zwierzęta pożerające grzyby. Czemu mają skorzystać inni, jeżeli owocnik może przecież… zjeść sam siebie” - czytamy we wpisie Lasów Państwowych na Facebooku.
Czernidłaki są saprotrofami, co oznacza, że rozkładają martwe szczątki roślinne. Oprócz tego postrach sieją swoim wyglądem. Można by rzec, że wyglądają, jakby spływał po nich czarny atrament. To dość nietypowe zjawisko jak na grzyba przystało. “W procesie autolizy specjalne enzymy rozpuszczają kapelusz, który stosunkowo szybko zamienia się w ciemną, przypominającą atrament maź”- wyjaśniają leśnicy.
Czy grzyby czernidłaki są jadalne? Lasy Państwowe odpowiadaja
Okazuje się, że spływająca po ich kapeluszach maź w przeszłości była wykorzystywana do konkretnych celów. Dawniej wyrabiano z niej atrament- wskazują Lasy Państwowe.
Inną ciekawostką jest fakt, że pomimo swojego nietypowego wyglądu, czernidłaki kołpakowate jak i pospolite są jadalne. W przypadku drugiej odmiany należy być jednak ostrożnym, bowiem grzyb może stać się niebezpieczny, gdy połączymy go z alkoholem. Nietrudno wówczas otruć organizm.