Otworzyli restaurację w uziemionym samolocie na lotnisku w Tokio. Bilety sprzedają się w kilka chwil
Restauracja w uziemionym samolocie miała być tylko jednorazową atrakcją, jednak zainteresowanie przerosło najśmielsze oczekiwania właścicieli. Zdecydowano się zatem na powtórzenie akcji.
Bilety na samolot-restaurację w Tokio wyprzedały się zaledwie w jeden dzień. Oferta została przygotowana przez linię lotniczą All Nippon Airways, której maszyny zostały uziemione na lotniskach.
Co można zjeść w samolocie?
Samoloty przewoźnika musiały zostać na jakiś czas uziemione z powodu trwającej pandemii koronawirusa. Ostatnio jednak do jednego z nich można wejść, ale nie poleci się nim w daleką podróż. Tymczasowo pełni on funkcję restauracji, która zresztą cieszy się ogromnym zainteresowaniem.
Większość osób pewnie skrzywi się na myśl o jedzeniu pokładowym, jednak szefowie All Nippon Airways zaproponowali swoim klientom zupełnie nowe menu. W uziemionym na lotnisku Haneda w Tokio samolocie można zjeść m.in. foie gras, mus z kraba i filet z wołowiny wagyu.
Portal radio.opole.pl przekazał, że w tle podawane są typowe komunikaty załogi, żeby pasażerowie mogli poczuć się chociaż przez chwilę, jakby byli w podróży.
Aby dostać się do samolotu-restauracji, należy wpierw zakupić bilet na określoną godzinę. Po wejściu na pokład i zajęciu miejsca otrzymuje się menu przeznaczone dla klasy ekonomicznej lub biznesowej.
Karty dań zaprojektowane są w taki sposób, aby przypominały klientom karty pokładowe. Nawet obsługa restauracji wystylizowana jest w taki sposób, aby wyglądać jak załoga samolotu. Jedyną różnicą jest brak obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa.
Co ciekawe, nie jest to pierwszy raz, kiedy inie lotnicze popisały się kreatywnością. Wcześniej linie lotnicze British Airways wpadły na nieco inny pomysł, aby zaproponować swoim klientom kulinarną podróż.
Brytyjski przewoźnik zaoferował im zestawy dań do samodzielnego przygotowania w domu. W pełni nawiązują one do menu, które znane jest z samolotów. Taki zestaw posiłków dla dwóch osób kosztuje od 80 funtów, a klienci mają mogą wybierać wśród dań wegetariańskich, rybnych i mięsnych.
Spotkała Cię niecodzienna sytuacja na wycieczce? Prowadzisz hotel lub pensjonat i chcesz podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami lub historiami? A może chcesz skontaktować się z nami w innej sprawie związanej z turystyką? Zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres redakcja@turysci.pl
Artykuły polecane przez redakcję Turysci.pl:
-
Wszystkie hotele będą znowu otwarte. Wydłużają wakacje na południu Europy
-
W końcu otworzą granice, również dla Polaków. Stawiają jednak warunki
-
Nagła decyzja. Do końca lipca zamknięta część trasy na południu Polski
Źródło: Tanie Loty, TVP