Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy
Turysci.pl > Polska > Drożej niż w restauracji. Obiad w pociągu to "luksus" nie dla każdego
Łukasz  Miłoszewski
Łukasz Miłoszewski 18.05.2024 11:25

Drożej niż w restauracji. Obiad w pociągu to "luksus" nie dla każdego

Będzie drożej w wagonach gastronomicznych
Fot. Longfin Media / shutterstock / canva

Podczas długiej podróży pociągiem łatwo o burczenie w brzuchu. Czasami nie zdążymy przygotować wcześniej prowiantu, który zabierzemy ze sobą w trasę. Wtedy z pomocą przychodzą wagony gastronomiczne. Niestety po najnowszej podwyżce cen, jest to usługa, na którą nie wszyscy mogą sobie pozwolić. 

Ostała się tylko jajecznica

Wars, a więc firma obsługująca wagony gastronomiczne w polskich pociągach, zdecydowała się na znaczące zmiany cenowe. Choć u poszczególnych przewoźników znajdziemy różne menu, to podwyżki dotkną pasażerów wszystkich pociągów Intercity, Express Intercity i Intercity Premium.

Jedynym daniem, którego cena nie poszła w górę, jest jajecznica na maśle, za którą zapłacimy 21 zł. W innych przypadkach podróżni muszą przygotować się na wyższe rachunki.
 

Jak prezentują się nowe ceny w Warsie?

W menu dostępnym w wagonach gastronomicznych znajdziemy między innymi kotlet z ziemniakami i surówką. Za ten obiadowy klasyk zapłacimy już 43 zł. Jeszcze rok temu cena ta nie przekraczała 40 zł. Nawet w Warszawie, przeglądając oferty restauracji, z łatwością znajdziemy tańszego schabowego.

Więcej w Warsie zapłacimy też za pierogi mięsne i galicyjskie, konkretnie 32 zł za siedem sztuk. Najtańszym zestawem obiadowym jest teraz kotlet z kalafiora z miksem sałat za 30 zł. Podrożały również napoje, za czarną kawę trzeba zapłacić 12 zł, a piwo to koszt rzędu 18 zł. 
 

Czy to koniec podwyżek?

Zazwyczaj ceny w wagonach gastronomicznych rosły dwa razy do roku: w maju i na jesieni. Niewykluczone, że obecne podwyżki to dopiero początek wysokich cen w Warsie. Zobaczymy też, czy wyższe koszty odbiją się na mniejszej liczbie klientów.

W 2022 roku firma świadcząca usługi gastronomiczne w pociągach miała 176,5 mln przychodów, a jej zysk wyniósł niecałe pół miliona złotych. Rocznie Wars sprzedaje ok. 5,5 mln napojów, a w samym tylko Pendolino obsługuje 400 tys. pasażerów. 

Źródło: podroze.onet.pl

Czytaj więcej: Nowa atrakcja za miliony. Tę zapomnianą miejscowość na Mazurach znów odwiedzą tłumy

Powiązane
Stragany
Od Zakopanego, aż po Bałtyk. Nowy hit opanowuje wakacyjne stragany. Wszyscy chcą go teraz mieć
ludzie, las
Rewolucja w sanatoriach od 1 lipca. Szykuje się duże ułatwienie dla kuracjuszy, wielu na to czekało