Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze okiem turystów polska europa świat poradnik podróżnika archeologia quizy
Turysci.pl > Polska > Wakacje nad Bałtykiem drogie jak nigdy. Media obiegają pierwsze "paragony grozy"
Magda Antoł
Magda Antoł 20.06.2023 16:04

Wakacje nad Bałtykiem drogie jak nigdy. Media obiegają pierwsze "paragony grozy"

Wakacje nad morzem
Fot. Piotr Molecki/East News

W sezonie wakacyjnym turyści chcą nie tylko odpocząć od pracy, ale również od obowiązków domowych. Dlatego też najczęściej decydują się na jedzenie w restauracjach. Jednak w tym roku będą musieli poważnie to przemyśleć.

Ogólnie tegoroczny pobyt nad Bałtykiem nie będzie należał do tanich. Jak podaje Głos Szczeciński, ceny w nadmorskich restauracjach znacznie się podwyższyły. Oto, ile turyści zapłacą za obiady w tegoroczne wakacje.
 

Ryba z frytkami droższa niż rok temu

Coraz więcej turystów pojawia się w nadmorskich miejscowościach, więc już wkrótce wiele restauracji będzie masowo “szturmowanych”. Już teraz niektóre restauracje nad Bałtykiem zmieniły swoje cenniki i widać w nich znaczną różnicę w porównaniu z zeszłym rokiem.

Za rybę z frytkami i surówką zapłacimy nawet 38 złotych. Głos Szczeciński zwrócił uwagę, że w 2022 r. cena wynosiła 25-30 złotych. Co prawda można natrafić na tańszy zestaw, ale trudno będzie znaleźć taki w cenie mniejszej niż 30 złotych. Oczywiście jest też możliwość zakupu samej ryby na wagę i w tym przypadku cena zależy od gatunku ryby. Najmniej zapłacimy za pstrąga (ok. 9 zł/100 g), a najwięcej za turbota (ok. 15 zł/100 g).

Ile kosztuje reszta zestawów obiadowych?

Jeśli w te wakacje nie będziecie mieli ochoty na rybę, to w propozycjach znajdziecie też inne dania obiadowe. Przykładowo za placek po węgiersku zapłacimy 27 złotych, pieczeń z karkówki z ziemniakami i surówką 28 złotych, schabowy z frytkami i surówką 33 złote, a za zestaw z gołąbkiem w sosie z ziemniakami i surówką oraz rosołem koszt wyniesie nas 38 złotych.

A co z goframi w wakacje?

Wakacje nad morzem nie mogą obyć się bez słodkich przekąsek. Za gofra z owocami i bitą śmietaną trzeba zapłacić 16-20 złotych. Natomiast za lody świderki koszt wynosi 10-13 złotych w zależności od wielkości porcji.

A gdy czas nagli i nie mamy czasu na oczekiwanie w restauracjach, zostaje jedzenie typu fast food. W tych miejscach ceny wynoszą 20-26 złotych za zapiekankę i 28-45 złotych za burgera (koszt różni się w zależności od tego jakie dodatki zostaną dobrane do posiłku). Natomiast kebab w bułce kosztuje 26-30 złotych.

Źródło: Głos Szczeciński