Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze okiem turystów polska europa świat poradnik podróżnika archeologia quizy
Turysci.pl > Polska > Turysta pokazał paragon z restauracji w Kołobrzegu
Ania Radke
Ania Radke 17.05.2021 15:07

Turysta pokazał paragon z restauracji w Kołobrzegu

restauracje
fot. Pixabay/ 127071 (zdjęcie ilustracyjne)

Restauracje w nadmorskich kurortach zawsze miały nieco wyższe ceny niż te w innych miejscach. Czasem jednak patrząc na paragon wciąż można być zaskoczonym. Turysta zjadł obiad w Kołobrzegu, a jego ceną podzielił się z redakcją portalu Money.pl.

Restauracje od soboty ponownie mogły otworzyć swoje ogródki. Gastronomia bez wątpienia jest jednym z największych poszkodowanych w wyniku pandemii, więc 15 maja był wyczekiwaną datą zarówno przez turystów, jak i restauratorów.

Ile kosztuje obiad w restauracji w Kołobrzegu?

Jak przekazał portal Money.pl, obiad jednego z ich czytelników, który wybrał się na weekend do Kołobrzegu, kosztował 76,60 zł. Cena obejmowała rybę, frytki oraz zestaw surówek dla jednej osoby.

Jak można się łatwo domyślić, najdroższym składnikiem zestawu był dorsz, który kosztował turystę 61,60 zł za 440 gramów. Z paragonu wyczytać można, że za kilogram trzeba byłoby zapłacić 140 zł.

Natomiast ceny dodatków nie odbiegały znacząco od standardowych. Za 150 g frytek turysta zapłacił 8 złotych, a za surówkę - 7 zł. Paragon można zobaczyć na stronie Money.pl.

Warto podkreślić, że ceny w kurortach zawsze były nieco wyższe niż w innych miejscach, a w poprzednich latach ceny prezentowały się podobnie. W niektórych miejscach ceny za rybę bywały jeszcze wyższe.

Drogo również w innych miastach

Niedawno pisaliśmy również o kosztach, które trzeba ponieść decydując się na obiad w innych turystycznych miastach. Można przeczytać o tym tutaj.

Jedną z rozczarowanych osób była pani Ewelina, która za obiad dla trzech osób w jednej z gdańskich restauracji musiała zapłacić 175 zł.

Podwyżkę cen można zobaczyć w Zakopanem. Jeden z restauratorów stwierdził jednak, że nie są to podwyżki, które turyści mogliby boleśnie odczuć. Przykładowo „pomidorowa oraz kotlet z kury" kosztowały wcześniej 23 zł, a obecnie zapłacić za nie trzeba 25 zł.

Spotkała Cię niecodzienna sytuacja na wycieczce? Prowadzisz hotel lub pensjonat i chcesz podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami lub historiami? A może chcesz skontaktować się z nami w innej sprawie związanej z turystyką? Zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres [email protected]

Artykuły polecane przez redakcję Turysci.pl: 

Źródło: Money