Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy
Turysci.pl > Poradnik podróżnika > To jedzenie zrujnuje ci wakacje. Nie tykaj tego nawet na all inclusive. Lekarz ujawnia listę
Ewa Matysiak
Ewa Matysiak 20.08.2024 18:08

To jedzenie zrujnuje ci wakacje. Nie tykaj tego nawet na all inclusive. Lekarz ujawnia listę

To jedzenie zrujnuje ci wakacje. Nie tykaj tego nawet na all inclusive. Lekarz ujawnia listę
fot. canva/ miljko

Zatrucie pokarmowe w podróży niejedno ma imię — zwą je klątwą faraona, zemstą sułtana czy delhi-belly. Rozstrój żołądka może zdecydowanie zepsuć wymarzone wakacje, a ryzyko jest szczególnie wysokie, gdy podróżujemy do krajów o odmiennym klimacie i warunkach sanitarnych. Lekarz ujawnia listę produktów, których należy unikać podczas wakacji w Turcji ze względu na potencjalne problemy żołądkowe. Nie kuś losu, bo hospitalizacja w obcym kraju może Cię sporo kosztować — nerwów, czasu, a na koniec pieniędzy. 

Czarna lista wakacyjnych posiłków w Turcji

Turcja od lat jest jednym z ulubionych kierunków wakacyjnych Polaków ze względu na niezliczone atrakcje zarówno historyczne jak i przyrodnicze, a przede wszystkim stosunkowo niskie ceny wypoczynku w porównaniu z wysoką jakością usług. Jednak urlop w Turcji to nie tylko wylegiwanie się nad basenem w nowoczesnych kurortach wypoczynkowych. Jedną z wakacyjnych przyjemności jest przecież możliwość skosztowania regionalnych potraw, słodyczy i napojów oraz zaopatrzenia się w tradycyjne tureckie trunki. 

Niestety wyjazdy w tropiki to także zwiększone ryzyko wystąpienia objawów żołądkowo-jelitowych, najczęściej związanych z zakażeniem przewodu pokarmowego u osób podróżujących. Ból brzucha, gorączka, biegunka, nudności i wymioty — zdecydowanie nie tak powinien wyglądać okres beztroskiego wypoczynku. 

Choć wakacje są już na półmetku, lekarze niezmiennie przypominają, że bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich pozostaje priorytetem. Jakich produktów najlepiej unikać podczas wakacji w Turcji? Wszelkie wątpliwości rozwiewa dr Piotr Kajfasz, internista, specjalista chorób zakaźnych, medycyny morskiej i tropikalnej z Grupy LUX MED. Można co najwyżej współczuć nieszczęśnikowi, który skusił się na produkty z “czarnej listy”. 

Czytaj więcej: Ostatnia wioska rybacka nad Bałtykiem kusi bajkową scenerią. Nie ma w Polsce drugiego takiego miejsca

Lekarz ostrzega. "Nigdy nie jedz tego na wakacjach"

Polscy turyści uwielbiają wypoczynek w formie all inclusive, a ten model wakacji obejmuje nie tylko zakwaterowanie, ale również wszystkie posiłki, przekąski i napoje serwowane w kurorcie. Niezależnie od tego, czy korzystasz z hotelowej oferty gastronomicznej, czy też stawiasz na bardziej autentyczne doświadczenie kulinarne w postaci stołowania na mieście, zdrowy rozsądek w poznawaniu nowych smaków jest jak najbardziej wskazany. Dlatego w trakcie urlopu w Turcji i innych krajów egzotycznych, gdzie panują odmienne warunki sanitarne, warto zrezygnować z konkretnych produktów.

Dr Piotr Kajfasz wyjaśnia, że osoby, które jedzą dużo surowych warzyw i owoców, mogą być narażone na zatrucie pokarmowe. Świeże warzywa i owoce noszą na swojej powierzchni lub we wnętrzu różne drobnoustroje i niestety nigdy nie mamy pewności, że zostały one dokładnie umyte. 

Czytaj więcej: W sercu Polski wyrosła plaża jak nad Bałtykiem. Turyści są zachwyceni

Szczególną ostrożność powinni zachować wszyscy ci, którzy zapragną spróbować lokalnych produktów mlecznych, m.in. jogurtów i lodów — ryzyko zachorowania często wynika z obecności w tych produktach odmiennych szczepów bakterii niż w naszej codziennej diecie. 

Ponadto ekspert nie zaleca spożywania surowego krwistego mięsa, surowych lub półsurowych ryb i owoców morza. Surowe mięso może być pożywką dla bakterii, włączając w to gatunki chorobotwórcze, co może doprowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. W tym przypadku obróbka termiczna żywności nie tylko wpływa na smak potrawy, ale za sprawą wysokiej temperatury wybija pasożyty pokarmowe.

Uważaj na wodę i to co jesz, zwłaszcza za granicą

Pamiętaj, że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego — zarówno w trakcie urlopu, jak i po powrocie do kraju — warto stosować się do kilku zasad:

1. Nie zostawiaj jedzenia bez przykrycia, ani nie spożywaj produktów spożywczych, które przez długi czas były pozostawione na słońcu;

2. Zwracaj uwagę na żywność najwyższego ryzyka;

3. Unikaj napojów (zarówno bezalkoholowych, jak i tych z procentami), w których znajdują się kostki lodu, ponieważ w wodzie mogą znajdować się liczne bakterie, pasożyty i rotawirusy;

4. Korzystaj z wody butelkowanej do mycia zębów;

5. Jeżeli nie masz pewności, że dana restauracja, bar czy budka z jedzeniem przestrzega przepisów sanitarnych, lepiej obejdź się smakiem. Ryzykowanie własnym zdrowiem nie jest tego warte;

6. Nie zapominaj o skompletowaniu apteczki, w której powinny znaleźć się probiotyki i leki przeciwbólowe.

Źródło: Medonet