Ten muchomor to kulinarny rarytas. W smaku dorównuje truflom
Muchomory to grupa grzybów, która wywołuje najwięcej skrajnych emocji i zaniepokojenia wśród zbieraczy. Powszechnie kojarzą się z okazami zakazanymi, które nie powinny lądować w naszych koszykach.
Okazuje się jednak, że nie wszystkie są śmiertelnie trujące. Co więcej - część z nich jest niezwykle smaczna. Należy do nich muchomor cesarski, który wygląda jakby wykluwał się z jajka.
Jak rozpoznać muchomora cesarskiego?
Wśród grzybów muchomorowatych wyróżnia się ponad sześćset przeróżnych gatunków, pośród których można znaleźć również jadalne przysmaki. Należy do nich mało znany muchomor cesarski.
Grzyb ten we wczesnej fazie rozwoju ukazuje się nad ziemią przypominając tępy koniec jajka, potem szybko uwalnia się z osłony. Jest to gatunek stosunkowo podobny do znanego wszystkim muchomora czerwonego. Są jednak pewne cechy, które odróżniają go od jego trującego brata. Posiada blaszki i trzon w odcieniu żółtego, natomiast jego kapelusz jest utrzymany w kolorze pomarańczowym. U starszych osobników barwa nieco blednie. Trzon tego muchomora jest walcowaty, grubszy u podstawy. Osiąga wysokość nawet do 16 cm i posiada okazały pierścień.
Był przysmakiem na cesarskich stołach
W starożytności grzyb ten uważany był za przysmak godny cesarskiego stołu, stąd też i jego nazwa. Obecnie nadal ceni się jego walory smakowe, niektórzy porównują go do trufli. W Europie jest bardzo poszukiwany i drogi - we Włoszech i Szwajcarii ceny osiągają nawet 100 euro za kilogram.
Muchomory jadalne można przygotowywać na różne sposoby. Nadają się do gotowania, duszenia, smażenia czy marynowania. Muchomor cesarski pasuje idealnie do dań kuchni włoskiej i meksykańskiej.
W Polsce praktycznie nie występuje
Muchomor cesarski w Polsce jest uznawany za gatunek wymarły. Opisano tylko jedno miejsce, gdzie można było natknąć się na pojedyncze okazy. To rezerwat w miejscowości Bielinek. Grzyb ten jest jednak powszechny w Czechach i na Słowacji, a w Rumunii i we Włoszech występuje bardzo często.
W Polsce znajdziemy tylko trzy gatunki muchomorów, które nadają się do zjedzenia – czerwieniejący, mglejarka i rdzawobrązowy. Wszystkie inne zawierają szkodliwe toksyny i są trujące.