Wyszukaj w serwisie
turystyka Lotniska i linie lotnicze polska świat poradnik podróżnika quizy
Turysci.pl > Polska > Łap za koszyk i biegnij do lasu. Grzybobranie rozpoczęło się już w czerwcu
Angelika Czarnecka
Angelika Czarnecka 04.06.2024 08:46

Łap za koszyk i biegnij do lasu. Grzybobranie rozpoczęło się już w czerwcu

grzybobranie
Fot. EN/ARKADIUSZ ZIOLEK

Prawdziwi miłośnicy grzybobrania wiedzą doskonale, że w czerwcu także nie brakuje ciekawych okazów. Choć najwięcej jest późnym latem i jesienią, na niektóre można natrafić już teraz. O czym należy pamiętać, wybierając się na grzyby do lasu? Jakie znajdziemy gatunki oraz które z nich są jadalne? Podpowiadamy.

Grzybobranie w czerwcu. Jakie grzyby zbierać latem?

Widok chodzących po lesie z koszykami ludzi jest bardzo charakterystyczny dla sezonu jesiennego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że grzyby można zbierać także latem, najlepiej bardzo wcześnie rano. Na pokaźne zbiory nie mamy co liczyć. Raczej powinniśmy przygotować się na skromne. Wciąż jednak można trafić na wyjątkowe okazy.

W czerwcu znajdziemy m.in. kurki, borowiki oraz koźlarze. Trzeba jednak pamiętać, że grzybów nie wolno zbierać na obszarach chronionych np. w parkach narodowych czy rezerwatach oraz w częściach lasów, gdzie jest to zakazane. 

Grzyby jadalne w czerwcu w polskich lasach. Jak przygotować się na grzybobranie?

Gdy w planach mamy wycieczkę do lasu, o kilku rzeczach powinniśmy pamiętać. Przede wszystkim warto mieć na sobie długie spodnie, zakryte buty oraz bluzkę z długim rękawem. Taki ubiór uchroni nas, chociażby przed kleszczami. Dodatkowo wskazane jest nakrycie głowy, szczególnie w sezonie letnim.

Tak przygotowani możemy udać się na poszukiwania grzybów. W czerwcu oprócz kurek, borowików i koślarzy, można napotkać także prawdziwki. Wszystkie te gatunki są jadalne. Z kolei podczas grzybobrania późnym latem czy na jesieni, w koszyku możemy śmiało umieszczać podgrzybki, opieńki, maślaki, rydze, piaskowce, gąski czy borowika szlachetnego.

Jakie grzyby są trujące i jakie są objawy po zjedzeniu ich?

W czerwcu szczególnie trzeba unikać grzybów takich jak: muchomory plamiste, strzępiaki ceglaste, goryczaki i olszówki. Jeżeli je spożyjemy, nie unikniemy nieprzyjemnych dolegliwości np. zwężonych źrenic, silnego bólu brzucha, wymiotów czy zwolnionej akcji serca. Problemów nie należy bagatelizować. W takiej sytuacji wskazane jest wezwanie pogotowia ratunkowego bądź udanie się na SOR do pobliskiego szpitala.