Oto, ile Polacy zapłacili za święta w Zakopanem. "Rynek po raz kolejny zweryfikował"
Wyjazdy świąteczne cieszą się popularnością wśród Polaków. Najchętniej Boże Narodzenie spędzamy nad Bałtykiem, na Mazurach i w górach. Zakopiańska "Gazeta Wyborcza" prześwietliła, ile należało wydać na święta pod Tatrami.
Jak się okazuje, ceny nie były aż tak wysokie, jak początkowo przewidywano.
Boże Narodzenie z dala od domu
Z roku na rok coraz więcej Polaków decyduje się na świąteczny wyjazd. Powodów jest wiele - nie trzeba sprzątać, gotować, przygotowywać domu na wizytę gości. Dodatkowo, niektóre kurorty kuszą atrakcyjnymi cenami.
Jak co roku bardzo popularnym kierunkiem świąteczny były Tatry. W górach nie tylko można wypocząć, ale też spędzić aktywnie czas na okolicznych stokach.
Boże Narodzenie pod Tatrami - ile trzeba było zapłacić
Dziennikarze "Gazety Wyborczej" sprawdzili, ile należało wydać, by spędzić tegoroczne Boże Narodzenie w stolicy Tatr. Jak się okazuje, wiele obiektów obniżyło swoje ceny.
- Najdroższe obiekty, które w zeszłym tygodniu sprzedawały pokoje po 3,5 tys. zł za dobę, spuściły cenę do 1,5 tys. zł. To oznacza, że rynek po raz kolejny zweryfikował, że pokoje ze średniej półki sprzedają się najlepiej. Generalnie mediana za nocleg w trzygwiazdkowym pensjonacie w okolicach Krupówek wynosi 802 zł - tłumaczył w rozmowie z "Wyborczą" Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.
Gastronomia pod Tatrami - ceny
Według ustaleń gazety, za kwaśnicę należy zapłacić na Krupówkach średnio 21 zł, a za przystawki tj. chleb ze smalcem czy moskole - od 20 do 28 zł. Placek po zbójnicku to wydatek rzędu ok. 56 zł, a gicz jagnięca 85 zł. Okazuje się, że cena rosołu jest zbliżona do ceny... piwa i wynosi ok. 18 zł.
- Szybko można policzyć, że czteroosobowa rodzina, chcąc zjeść typowy polski obiad (rosół, schabowy, surówka oraz napój), na Krupówkach wyda ponad 300 zł - dodaje "Wyborcza". Dziennikarze wskazują, że będąc na Krupówkach warto skorzystać z oferty niektórych lokali tj. "danie dnia". Taki zestaw obiadowy złożony z zupy i drugiego dania to koszt ok. 30-40 zł.