lody do szpitala

Pexels Lukas

Kupili lody nad morzem i trafili do szpitala. Sanepid odkrył porażającą prawdę

17 Lipca 2020

Autor tekstu:

Mateusz Sidorek

Udostępnij:

Lody w sezonie letnim to przysmak wielu osób. Jednak nieprawidłowości dotyczące higieny w procesie produkcji mogą skończyć się fatalnymi skutkami zdrowotnymi dla każdego konsumenta. Niedawno wszystkie powiatowe placówki sanepidu z terenu województwa zachodniopomorskiego przeprowadzały wyrywkowe kontrole automatów do lodów. Po tym jak, polecenie wydał Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecienie, pobrano próbki do badań laboratoryjnych.

Niestety okazało się, że lody mogły zaszkodzić wielu klientom. Kontroli poddano 39 obiektów w miejscach, w których odnotowuje się zwiększoną obecność turystów. Spośród 195 próbek pobranych z 21 partii w 105 potwierdzono zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae. Niestety wyniki badań są dowodem na to, że w poszczególnych zakładach doszło do nieprawidłowości dotyczących poziomu utrzymywania higieny lub niedokładnego przeprowadzania procesu mycia i dezynfekcji. Wskazano również problem braku kontroli wewnętrznej.

Lody z zawyżoną ilością bakterii Enterobacteriaceae w nadmorskich miejscowościach

Lody z zawyżoną ilością bakterii Enterobacteriaceae mogą zaszkodzić zdrowiu konsumentów. Chociaż naturalnie występują one w jelicie grubym człowieka, spożycie produktów zawierających bakterie może skończyć się dolegliwościami żołądkowo-jelitowowymi. W szczególności dotyczy to osób z obniżoną odpornością. W związku z otrzymanymi wynikami badań Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wydał już odpowiednie decyzje.

Po tym, jak okazało się, że lody, z niektórych badanych automatów nie spełniają wymagań, Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wydał 10 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności. Nakazano przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu oraz powierzchni produkcyjnych. Nakaz dotyczy także przedłożenia wyników badań potwierdzających skuteczność podjętych działań. Pojawiły się również zakazy produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, bądź przeprowadzenia ponownych szkoleń personelu.

Lody cieszą się ogromną popularnością wśród turystów - zwłaszcza wśród dzieci. Dlatego służby przykładają dużą wagę do tego, aby podczas produkcji nie pojawiały się żadne nieprawidłowości. Poszczególni przedsiębiorcy zostaną obciążeni kosztami badań oraz kosztami kontroli sprawdzających. Te natomiast będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki będą uwzględniane w kolejnych planach urzędowych kontroli. W innym z naszych artykułów pisaliśmy również o niepokojącej sytuacji na południu Europy.

Jeżeli chcielibyście podzielić się historią ze swoich wakacji, rachunkiem z turystycznego miejsca, bulwersującą lub interesującą sytuacją, która Was spotkała lub której byliście świadkami podczas urlopu, zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres: redakcja@turysci.pl.

Źródło: Polsat News