"Koniecznie poproś o sól na pokładzie". O tych rzeczach podczas podróży samolotem nie miałeś pojęcia
Turyści po zakończonej podróży bardzo często opowiadają w sieci o swoich złych doświadczeniach na pokładzie samolotu m.in. nie rzadko poruszają kwestię niesmacznego jedzenia. Ekspertka ds. podróży podzieliła się prawdą kryjącą się za powszechnie znanymi mitami lotniczymi – m.in. dlaczego warto poprosić o sól, gdy otrzyma się posiłek na pokładzie samolotu.
Jeśli chodzi o samoloty, krąży wiele plotek na temat tego, dlaczego pasażerowie proszeni są o pozostawienie otwartych rolet w samolocie podczas startu i lądowania.
Jedzenie na pokładzie. Dlaczego nie warto zamawiać tych produktów?
To nie pierwszy raz, kiedy znawcy podróży zdradzają sekrety jedzenia w samolocie. Zdaniem jednej ze stewardess, niektórych napojów nie należy zamawiać np. wina, inne z kolei podczas lotu mogą nawet lepiej smakować niż na lądzie. Na przykład sok pomidorowy, na który latanie nie ma wpływu.
To, czego jedna nie warto zamawiać na pokładzie to m.in. kawa i herbata. Woda na pokładzie podawana jest ze specjalnego zbiornika, który jest na stałe zainstalowany w samolocie. Nigdy nie jest w pełni opróżniany, dlatego też zawsze znajdzie się w nim jakaś część niewykorzystanej wody. Oczywiści woda ta jest poddana filtracji, jednak wciąż w przygotowanej kawie czy herbacie może być wyczuwalny specyficzny posmak.
W kwestii jedzenia lepiej unikać dań z jajek. Ich przygotowanie jest zwykle czasochłonne, a tego czasu nie raz obsługi pokładowej brakuje, by jajka przypilnować. Przez wpół ugotowane jajka możemy nabawić się problemów żołądkowych, a znajdując się w samolocie, raczej wolelibyśmy tego uniknąć.
Bezpieczeństwo w samolocie. Co warto wiedzieć?
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na pokładzie, wielu pasażerów nie jest świadoma, że podczas startu i lądowania każde okno powinno być odsłonięte. Dlaczego? Personel, jak i podróżni powinni być w stanie obserwować, co się dzieje na zewnątrz, by w razie niepokojącej sytuacji mogli szybko zareagować.
Ekspertka rozwiała także mit, jakoby wnętrza pokładów były wylęgarnią zarazków, co wpajano wielu osobom podczas pandemii Covida. Jak sama twierdzi, jakość powietrza w samolocie jest w rzeczywistości lepsza niż w innych miejscach publicznych, które regularnie każdy odwiedza, przy czym 40% powietrza wdychanego na pokładzie pochodzi z systemu filtracji powietrza HEPA, a pozostałe 60% z zewnątrz samolotu.
Rosie stwierdziła także, że turbulencji nie należy się obawiać, a raczej ignorować. „Wszystkie nowoczesne samoloty są poddawane testom wytrzymałościowym, aby mieć pewność, że wytrzymają najcięższe sytuacje w powietrzu” – powiedziała ekspertka.
Dlaczego jedzenie w samolocie wydaje się niesmaczne?
Jednym z „faktów”, co do których zgadza się większość pasażerów, jest to, że jedzenie w samolocie nie jest najbardziej apetyczne, ale jak się okazuje, ma to swoje wytłumaczenie w nauce. „Połączenie suchego powietrza i zmiany ciśnienia w kabinie może zmniejszyć wrażliwość naszych kubków smakowych na słodkie i słone potrawy o około 30%, co oznacza, że jedzenie w samolocie i jedzenie na ziemi może smakować zupełnie inaczej” - tłumaczy Rosie Panter, ekspertka ds. podróży w Dealchecker.
Oprócz ciśnienia i suchości powietrza na smak podczas lotu może mieć również wpływ hałas silników. Jedno z badań wykazało, że osoby spożywające posiłek przy dźwiękach głośnego otoczenia oceniały jedzenie jako mniej słone i mniej słodkie niż osoby znajdujące się w cichym pomieszczeniu.