Turysci.pl
zakopane fałszywe oscypki

Fot. Flixkr.com/Catherine Bulinski/CC BY-ND 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Turyści masowo oszukiwani w polskich Tatrach. Prawie każdy daje się nabrać na fałszywe oscypki

4 Marca 2020

Autor tekstu:

Patryk Korzec

Udostępnij:

Zakopane to jedno z najchętniej odwiedzanych miast w Polsce. Słynie jednak nie tylko z przepięknych widoków, ale również z przepysznego oscypka. Przysmak jednak często staje się obiektem oszustwa na turystach.

Zakopane to absolutne królestwo oscypka i wielu turystów nawet nie wyobraża sobie wyjazdu tam, bez przywiezienia do domu tego wspaniałego przysmaku. Niestety jednak wielu nie brakuje oszustów, którzy chcą jedynie zarobić na niewiedzy przyjezdnych i wciskają im zwykłe podróbki w wyjątkowo wysokich cenach. Większość podróżników nawet nie jest świadoma tego, że zostali oszukani. 

Zakopane słynie z oscypków, jednak trzeba uważać

Odwiedzając Podhale każdy chce przywieźć sobie i bliskim pyszne smakołyki. Szczególnie lubiane są lokalne sery, nie każdy jednak wie, że oscypek oscypkowi nierówny. Zgodnie z rejestrem tego produktu w Unii Europejskiej, istnieje tzw. Chroniona Nazwa Pochodzenia. Zgodnie z nią prawdziwymi oscypkami są jedynie sery w formie stożka, tzw. wrzecionowatej. Powinny mieć od 600 do 800 gramów. 

Właśnie z tego zapisu wynikają różnice w nazwach, które turysta może zobaczyć, spacerując po Zakopanem. Na tablicach kuszą nas scypkami, serkami babci, o.scypkami czy serami podhalańskimi. Ich składy mogą być różne, a obawa przed korzystaniem z poprawnej nazwy zwykle wiąże się z nieodpowiednim składem. Prawdziwe oscypki bowiem powinny zawierać minimum 60% sera owczego, by uzyskać certyfikat. 

Taka proporcja jest wyjątkowo kosztowna do uzyskania, zwłaszcza że obecnie wycenia się taki ser na około 20-30 zł. Dodatkowo zarejestrowana bacówka musi przechodzić liczne kontrole, których unikają wyrobnicy samozwańczy. Kupując produkty od niezarejestrowanych wytwórców, może nam się udać i trafimy na pyszny, oryginalny produkt, lecz musimy mieć świadomość, że może to być również droga podróbka, która wytworzona została w nieodpowiednich warunkach higienicznych. 

Źródło: Biokurier

Źródło: Biokurier

Podobne artykuły

Polska

Trudne warunki w Beskidach. Zamknięto część wyciągów

Czytaj więcej >
Podkarpacie co zobaczyć

Polska

Podkarpacie. Polski region pełen zróżnicowanych i niezwykłych miejsc

Czytaj więcej >
restrykcje muzeum

Polska

Polscy hotelarze mają nowy sposób na obchodzenie restrykcji. "Mam Muzeum i tam będzie można zamawiać catering"

Czytaj więcej >
zamość z lotu ptaka

Polska

Zamość zachwyca turystów z całego świata. Jest jednym z "gwiezdnych miast" Europy

Czytaj więcej >
góry gopr bieszczady

Polska

Turyści wyszli bez ubrań w góry, potem nie mogli już nawet włożyć kurtek. Interweniowali żołnierze

Czytaj więcej >
dyscyplinarka na zagraniczny urlop

Polska

Można zostać zwolnionym za zatejenie urlopu za granicą w czasie pandemii. Jest wyrok polskiego sądu

Czytaj więcej >