zakopane fałszywe oscypkiFot. Flixkr.com/Catherine Bulinski/CC BY-ND 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Turyści masowo oszukiwani w polskich Tatrach. Prawie każdy daje się nabrać na fałszywe oscypki

Zakopane to jedno z najchętniej odwiedzanych miast w Polsce. Słynie jednak nie tylko z przepięknych widoków, ale również z przepysznego oscypka. Przysmak jednak często staje się obiektem oszustwa na turystach.

Zakopane to absolutne królestwo oscypka i wielu turystów nawet nie wyobraża sobie wyjazdu tam, bez przywiezienia do domu tego wspaniałego przysmaku. Niestety jednak wielu nie brakuje oszustów, którzy chcą jedynie zarobić na niewiedzy przyjezdnych i wciskają im zwykłe podróbki w wyjątkowo wysokich cenach. Większość podróżników nawet nie jest świadoma tego, że zostali oszukani.

Wszystkie loty odwołane. Upada największa, regionalna linia lotnicza w EuropieWszystkie loty odwołane. Upada największa, regionalna linia lotnicza w EuropieCzytaj dalej

Zakopane słynie z oscypków, jednak trzeba uważać

Odwiedzając Podhale każdy chce przywieźć sobie i bliskim pyszne smakołyki. Szczególnie lubiane są lokalne sery, nie każdy jednak wie, że oscypek oscypkowi nierówny. Zgodnie z rejestrem tego produktu w Unii Europejskiej, istnieje tzw. Chroniona Nazwa Pochodzenia. Zgodnie z nią prawdziwymi oscypkami są jedynie sery w formie stożka, tzw. wrzecionowatej. Powinny mieć od 600 do 800 gramów.

Właśnie z tego zapisu wynikają różnice w nazwach, które turysta może zobaczyć, spacerując po Zakopanem. Na tablicach kuszą nas scypkami, serkami babci, o.scypkami czy serami podhalańskimi. Ich składy mogą być różne, a obawa przed korzystaniem z poprawnej nazwy zwykle wiąże się z nieodpowiednim składem. Prawdziwe oscypki bowiem powinny zawierać minimum 60% sera owczego, by uzyskać certyfikat.

Dzisiaj grzeje: 1. Wykolejenie superszybkiego pociągu. 21 osób rannych, akcja helikoptera, porażające wiadomości z Europy
2. Koniec taryfy ulgowej, komornicy wracają do pracy. Lepiej się pospiesz, zadłużenie może pociągnąć cię na dno

Taka proporcja jest wyjątkowo kosztowna do uzyskania, zwłaszcza że obecnie wycenia się taki ser na około 20-30 zł. Dodatkowo zarejestrowana bacówka musi przechodzić liczne kontrole, których unikają wyrobnicy samozwańczy. Kupując produkty od niezarejestrowanych wytwórców, może nam się udać i trafimy na pyszny, oryginalny produkt, lecz musimy mieć świadomość, że może to być również droga podróbka, która wytworzona została w nieodpowiednich warunkach higienicznych.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ból był nie do zniesienia. Okrutna choroba spędzała sen z powiek Ewy Drzyzgi
  2. Lidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalający
  3. Najmroczniejszy zamek w Polsce, legenda przyprawia o ciarki. 13-latka miała w nim posunąć się do najgorszego
  4. Mieszkańcy przeżyli chwile grozy, 9 ofiar śmiertelnych. Zniszczenia są ogromne, tornado za granicą
  5. Szczyt zażenowania, na gorszego pasażera w samolocie nie można trafić. Prawdziwa męczarnia
  6. Piotr Żyła wziął mikrofon i rozpoczął prawdziwe show. Polacy oniemieli, skoczek rozbawił ich do łez

Źródło: Biokurier

Następny artykuł