Za tym grzybem warto rozglądać się teraz w lesie. "Smakuje jak surowa rzodkiewka"
Choć sezon grzybowy kojarzy się raczej w Polsce z okresem jesiennym, znajdą się i tacy, którzy wczesną wiosną wybierają się z koszykiem do lasu. W rozmowie z RMF FM ekspertka z Nadleśnictwa Świdnik z woj. lubelskiego opowiedziała, po jakie grzyby warto teraz sięgnąć.
Z koszykiem do lasu w marcu
Zdawać by się mogło, że marzec nie jest odpowiednią porą na zbieranie grzybów. Po części jest w tym sporo racji. Zazwyczaj okres ten wypada na jesieni. Te, które występują w lesie wczesną wiosną zazwyczaj nie są jadalne, a ich konsumpcja może narobić więcej krzywdy, niż pożytku.
- Ale można wśród pojawiających się wiosennych okazów znaleźć grzyby, które możemy spożywać. Przykładem będzie czarka - powiedziała w rozmowie z RMF FM Magdalena Szczepanik z Nadleśnictwa Świdnik.
Czarka - grzyb smakujący jak surowa rzodkiewka
Jak się okazuje, to właśnie za czarką warto się teraz rozglądać. Grzyb ten zazwyczaj występuje na gałązkach.
- Bardzo łatwo widoczny, ponieważ jest czerwony, okrągły i lejkowato wklęśnięty. Tak że bardzo łatwo go o tej porze roku w lesie zobaczyć - opisuje Szczepanik. W większości atlasów jest opisywany jako grzyb niejadalny, ale wytrawni grzybiarze go zbierają, jedzą nawet na surowo. Jego smak jest opisywany jako surowa rzodkiewka - opisywałą ekspertka.
Lasy pod Lublinem obfitują w grzyby
Jak podają dziennikarze RMF FM, obecnie można natknąć się w lasach też na boczniaki (na pniach i pniakach) oraz pieczarki (na polanach). Należy jednak uważać, by nie pomylić darów lasu z trującymi muchomorami. Warto też przed wycieczką na łono natury zaznajomić się z grzybami pod ochroną - tych kategorycznie nie należy zbierać.
Czytaj więcej: Tuż po TzG doszło do tragedii. Hakiel nieźle ucierpiał. Trafił na stół