Wrocław w gronie miast wyróżnionych przez prestiżowy Przewodnik Michelin

Wrocław znalazł się w gronie polskich miast wyróżnionych przez Przewodnik MICHELIN. To już piąta lokalizacja w Polsce – po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Trójmieście – której scena gastronomiczna została oceniona przez anonimowych inspektorów przewodnika. Oficjalna lista rekomendowanych restauracji zostanie ogłoszona 10 czerwca 2025 roku. Decyzja o rozszerzeniu selekcji to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej z zespołem MICHELIN Guide. Jej celem jest promocja polskiej kuchni i wspieranie rozwoju turystyki kulinarnej na poziomie międzynarodowym.
Do przewodnika Michelin właśnie trafiło kolejne polskie miasto
Inspektorzy odwiedzający Wrocław odkryli szeroki wachlarz kuchni – od hiszpańskiej po koreańską – ale szczególnie docenili nowoczesne wersje dań polskich, inspirowane lokalnymi tradycjami i smakami. W wielu miejscach pojawiały się nawiązania do kuchni śląskiej, a szefowie kuchni – z dumą prezentujący lokalne składniki – stworzyli spójną, autentyczną opowieść kulinarną o regionie. Wrażenie zrobił także charakter miasta – pełnego młodzieńczej energii, otwartego i kreatywnego, co zdaniem inspektorów ma związek z dużą obecnością środowiska akademickiego oraz otwartą, nowoczesną atmosferą.
Po ubiegłorocznym włączeniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do Przewodnika MICHELIN Polska, z przyjemnością ogłaszamy dalsze rozszerzenie selekcji o miasto Wrocław. To dla nas okazja, by wyróżnić kolejnych utalentowanych szefów kuchni i podkreślić rozległość kulinarnej doskonałości w Polsce – skomentował Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN.
Światowe wyróżnienie dla wrocławskiej gastronomii
Nasi słynni anonimowi inspektorzy spędzili wiele czasu, poznając to piękne i tętniące życiem miasto od środka – z jego bogatą historią i zaskakującą lekkością. Odwiedzili Ostrów Tumski z jego wspaniałą architekturą i elegancką atmosferą, zachwycili się przestrzenią wrocławskiego rynku, podziwiali takie budynki jak Katedra Wrocławska, Pałac Królewski czy gotycki Ratusz. Nie zabrakło też spotkań ze słynnymi wrocławskimi krasnalami – imponującą kolekcją ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście. W trakcie pobytu dostrzegli energię i świeżość Wrocławia, przyciągającą zarówno mieszkańców, jak i turystów. Całość dopełniła oferta kulinarna, która – dzięki swojej różnorodności, jakości i autentycznej dumie – potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy – dodał Gwendal Poullennec.
Przewodnik MICHELIN nieustannie śledzi rozwój kierunków kulinarnych na całym świecie, a jego selekcje są w pełni niezależne i dokonywane przez anonimowych inspektorów. Choć współpracuje z narodowymi i regionalnymi organizacjami turystycznymi – w tym przypadku z Polską Organizacją Turystyczną – wybór restauracji pozostaje autonomiczny i nie podlega wpływom. Partnerstwa ograniczają się wyłącznie do działań promocyjnych i marketingowych.
Współpraca pomiędzy Polską Organizacją Turystyczną a renomowanym na całym świecie Przewodnikiem MICHELIN zaowocowała kolejnym sukcesem. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do czterech polskich regionów już obecnych w tej prestiżowej publikacji – jestem niezwykle dumny z tego osiągnięcia. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie związane z legendarną polską gościnnością, co doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy w turystyce. Cieszy mnie, że polska kuchnia jest tak wysoko oceniana przez zagranicznych turystów – to otwiera znakomite możliwości promocji naszego kraju – podkreśla Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Zbliżająca się selekcja restauracji w Polsce będzie oparta na sprawdzonej metodologii Przewodnika MICHELIN, opartej na pięciu uniwersalnych kryteriach: jakości składników, harmonii smaków, opanowaniu technik kulinarnych, osobowości szefa kuchni wyrażonej w potrawach oraz konsekwencji – zarówno w ramach jednego menu, jak i w dłuższej perspektywie czasu.
Przewodnik Michelin działa niczym magnes na turystów
Przewodnik MICHELIN od lat pozostaje niezawodnym towarzyszem podróżnych poszukujących doskonałych doznań kulinarnych. Po raz pierwszy ukazał się we Francji na przełomie XIX i XX wieku jako poradnik dla kierowców, mający na celu zwiększenie sprzedaży opon. Inspektorzy MICHELIN nadal stosują te same kryteria selekcji, co od początku istnienia publikacji, i przykładają je w każdej z odwiedzanych lokalizacji na świecie.
Nowa, poszerzona selekcja dla Polski zaprezentuje szeroki wachlarz rodzimej sceny gastronomicznej i zwróci uwagę na wielu utalentowanych szefów kuchni – ich pasję, kreatywność i przywiązanie do lokalnych tradycji kulinarnych. Ofertę gastronomiczną uzupełnia selekcja hoteli rekomendowanych przez Przewodnik MICHELIN – obejmująca najbardziej wyjątkowe miejsca na pobyt zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.
Wśród ponad 6 000 obiektów w 130 krajach znajdują się propozycje na każdą kieszeń. Każdy hotel został wybrany przez ekspertów MICHELIN za styl, jakość obsługi i unikalny charakter – wszystkie można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika.
[Materiał partnerski]









