podhale lokalny przysmakfot. instagram.com/ dyda.aa

Jedliście hałuski? Na Podhalu są prawdziwym przysmakiem

Podhale słynie przede wszystkim z oscypków, nie jest to jednak jedyny regionalny przysmak. Będąc na południu Polski możemy spróbować wielu innych smakołyków. Jedliście kiedyś hałuski?

Podhale zachwyca nie tylko pięknymi widokami, ale również doskonałą kuchnią. Chociaż słynie przede wszystkim z serów, które na południu kraju możemy kupić wszędzie, warto spróbować też innych rarytasów. Jedliście kiedyś hałuski?

Podhale kusi lokalnymi przysmakami

Hałuski lub Gałuszki to regionalne kluski, przyrządzane z tartych ziemniaków, mąki oraz soli. Do utartych ziemniaków dodaje się tzw. krochmal, czyli gęstą odstoinę powstałą po odlaniu wody z ziemniaków. Następnie dodaje się trochę mąki by zagęścić masę i gotuje we wrzątku. Można je podawać na przykład z serem, skwarkami lub sosem grzybowym, jak użytkowniczka Instagrama @dyda.aa.

Bardziej popularna jest jednak słowacka odmiana tej potrawy, czyli halušky z gotowanych ziemniaków i większej ilości mąki oraz jajek. Uznawane są w tym kraju za potrawę narodową. Podobne kluski popularne są również w Tyrolu pod nazwą Spätzle. Na Ukrainie галушки mają nawet swój pomnik.

Zwiedzając różne regiony świata warto próbować regionalnych przysmaków. Na Podhalu ogromną popularnością cieszą się oscypki, jednak jeżeli będziecie mieli okazje spróbować ziemniaczanych klusek, koniecznie z niej skorzystajcie. Macie jakieś swoje ulubione potrawy regionalne? Dajcie znać w komentarzach na Facebooku

Wyświetl ten post na Instagramie.

????Hałuski z sosem grzybowym???? To potrawa regionalna uwielbiana na Podhalu. Kluseczki ziemniaczane połączone z sosem z pysznych leśnych grzybów ???????? ????Składniki na Hałuski: - 150 gram ugotowanych ziemniaków - 1 jajko - mąka pszenna - sól ????Składniki na sos: - 50 gram namoczonych, suszonych grzybów leśnych - 1/2 cebuli - 1 ząbek czosnku - 300 ml śmietany 30/36% - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego tymianku - sól i pieprz ????Hałuski - przygotowanie: Ziemniaki dokładnie rozgniatamy, dodajemy jajko i mieszamy. Teraz dodajemy tyle mąki, aby z ciasta można było uformować wałek. Tniemy go na małe kluski i gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie smażymy je na rumiany kolor na patelni. ????Sos - przygotowanie: Siekamy cebulę, czosnek i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy posiekane grzyby. Gdy się podsmażą, dodajemy tymianek i dolewamy śmietanę. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. ????więcej zdjęć i informacji na temat potrawy na blogu???? Zapraszam! - link w opisie ???? #obiad #przepis #przepisy #danie #gotujemy #pieczenie #kulinaria #regionalne #podhale #huba #czorsztyn #gminaczorsztyn #jezioroczorsztyńskie #hałuski #sosgrzybowy #grzyby #grzybyleśne #podgrzybki #kluski #tatry #nowytarg #zakopane #kuchniaregionalna #polishgirl

Post udostępniony przez Dominika (@dyda.aa)

Źródło: money.pl

Następny artykuł