oscypek niesamowity smak

Fot. Wikimedia Pawel Swiegoda CC BY-SA 2.5

Jedliście oryginalny zakopiański oscypek? Niepowtarzalny smak

22 Października 2020

Autor tekstu:

Mateusz Sidorek

Udostępnij:

Oscypek nie jest zwyczajnym serem. To produkt wytwarzany z mleka owczego, który jest wędzony. Słusznie jest kojarzony z polskimi górami – przede wszystkim z Zakopanem. Bardzo szybko zyskał ogromną popularność nie tylko w naszym kraju, ale również całej Europie. Niektórzy zajadają się nim niemal każdego dnia i nie wyobrażają sobie sytuacji, w które zabrakłoby go w lodówce. W niektórych rejonach bywa też określany jako „oszczypek”, co warto wiedzieć.

Każdy oryginalny oscypek ma wrzecionowaty kształt i charakterystyczne zdobienia na brzegach. Tradycyjnie wykonywany jest przez baców na halach. Mleko z wydojonych owiec przelewane jest przez lniane płótno do drewnianej kadzi. Po dodaniu specjalnej podpuszczki z mleka powstaje masa serowa. Po wymoczeniu następuje proces wędzenia, który zachodzi podczas leżakowania na górnej półce w bacówce. Zgodnie z tradycyjną recepturą sery były wędzone w dymie z palonego drewna sosnowego lub świerkowego, dzięki czemu zyskują dodatkowy aromat, którego nie da się pomylić.

Oscypek to rarytas w Zakopanem. Jedliście kiedyś ten regionalny ser?

Góralski oscypek od 14 lutego 2008 roku jest produktem chronionym przez prawo unijne i ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Tu warto wspomnieć o proteście Słowacji. Po długich dyskusjach zdecydowano, że ostiepok wytwarzany przez naszych sąsiadów jest odrębnym produktem regionalnym. Wyznaczono konkretne wymagania dotyczące składu oscypka oraz tego, w jakich gminach może być wytwarzany, by uniknąć produktów podrabianych.

Jedną ze stolic oscypka jest oczywiście Zakopane. Tam ludzie z całej Polski mogą próbować tego regionalnego przysmaku. Jego smak bez wątpienia jest tam oryginalny, choć niestety nieuczciwych producentów nie brakuje. Co ciekawe i dość kontrowersyjne – oscypek jest sprzedawany często w Warszawie na placu przed wejściem do metra w centrum miasta. Do innych miejsc z tzw. szlaku oscypkowego trzeba zaliczyć również Bukowinę Tatrzańską, Czorsztyn, Poronin czy Kraków.

Mieliście kiedyś okazję jeść oscypek? Jesteście miłośnikami tego regionalnego sera, czy jego smak nie podbił waszych kubków smakowych? Pamiętajcie, by kupować ten produkt regionalny jedynie w sprawdzonych punktach. Dajcie znać w komentarzach na Facebooku pod tym artykułem. W innym z naszych artykułów pisaliśmy również o kaszubskich strojach tradycyjnych.

Źródło: Money.pl

Źródło: Money.pl