Tam legalnie rozpalisz grilla. Lista miejsc w polskich miastach
Majówka to świetna okazja na zagraniczny wyjazd, jednak wielu Polaków spędza ją w kraju. Wówczas w ruch idą grille, a w sklepach niemal zaczyna brakować produktów, które tradycyjnie na nich umieszczamy. Jeśli masz swoją działkę, to świetnie, ale co w przypadku jeśli nie posiadamy odrobiny terenu?
Przedstawiamy listę przykładowych miejsc w największych polskich miastach, gdzie nie musisz się obawiać o to, czy dostaniesz mandat za rozpalenie grilla w miejscu publicznym. Takich punktów w Polsce jest jednak o wiele więcej.
Czy można grillować w ogródku lub na balkonie?
Najgorzej rzecz jasna mają mieszkańcy bloków. Nie ma mowy o grillowaniu kiedy dookoła otaczają nas bloki. Taka biesiada może nas niestety słono kosztować. Wydawać by się mogło, że idealnym do tego miejscem są wszelkie polany i leśne tereny. Wielu natomiast nie zdaje sobie sprawy, że nie wystarczy pusta, niezamieszkana przestrzeń.
Inni z kolei wpadną na pomysł, by takiego grilla rozpalić w ogródku, a nawet na balkonie. Aktualne przepisy przeciwpożarowe nie zawierają jednoznacznych regulacji w tych przypadkach. Niemniej jednak możemy wówczas stworzyć zagrożenie pożarowe. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, by w takich miejscach korzystać z grilla elektrycznego, pod warunkiem że w pobliżu nie znajdują się przedmioty z materiałów łatwopalnych.
Gdzie można legalnie grillować w Warszawie czy Krakowie? Lista miejsc na grilla
W Warszawie jest sporo miejsc, gdzie możemy swobodnie rozpalić grilla. To m.in.: wyznaczone miejsca w Lesie Bemowskim, Parku Górczewskim i Forcie Bema, plac zabaw przy ul. Kiersnowskiego (Płudy na Białołęce), polana przy Lesie Młocińskim na Bielanach, Park Bródnowski na Mokotowie, Pola Mokotowskie, Park Skaryszewski, polana Lasu Kabackiego niedaleko Parku Kultury w Powsinie, Plaża Żoliborz, Poniatówka.
Z kolei w Krakowie możemy udać się w miejsca: Akademia Politechniki Krakowskiej, Błonia Krakowskie, Bulwary Wiślane tj. okolice Przegorzał, nad Zalew Bagry, Zakrzówek, Przylasek Rusiecki czy nad Zalew Bagry.
Lista miejsc do grillowania we Wrocławiu: Las Rędziński, Las Sołtysowicki, Wzgórze Andersa, Wyspa Słodowa, Młodych Techników tj. skwer na rogu Zachodniej i Młodych Techników, Wzgórze Gajowe, Glinianki, Wyspa Opatowicka.
Wyznaczone obszary w Poznaniu to: Park Cytadela, Park im. Jana Pawła II, Park Sołacki, Park Tysiąclecia, Park nad Wartą, Park na os. Bolesława Śmiałego, nad jeziorem Strzeszynek w wyznaczonych miejscach, nad Jeziorem Maltańskim, nad jeziorem Rusałka, na polanie na Dębinie.
Mieszkańcy Łodzi mogą rozważyć z kolei te miejsca: Park im. J. Piłsudskiego (na Zdrowiu), Park im. J. Dąbrowskiego, Park im. R. Baden Powella, Park nad Jasieniem, Park Źródła Olechówki, Park Osiedlowy nad Nerem, Obiekt Rekreacyjny “MŁynek”, Obiekt Rekreacyjny “Stawy Stefańskiego.
Jak prawidłowo grillować? Polacy mogą tego nie wiedzieć
Polacy zwykle popełniają jeden dość istotny błąd. Kucharze zwracają uwagę, by nie kłaść żywności na palący się ogień, a na węgiel pokryty popiołem. - Szkodliwe związku o działaniu rakotwórczym tworzą się w wyniku prolizy, czyli niepełnego spalania związków organicznych. Związki te powstają w czasie procesu grillowania lub wędzenia, a szczególnie wtedy, gdy na węgiel lub brykiet skapuje tłuszcz wraz z sokiem komórkowym z surowca. W wyniku reakcji zachodzących pomiędzy tłuszczami, węglowodanymi i białkami powstaje rumiana skórka produktów grillowanych oraz specyficzny smak i zapach. Na grill nie powinny trafiać produkty peklowane i wędzone - zdradza w rozmowie z Interią dr. Piotr Sałek z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Źródło: Interia