Zupa Pho z obierkówfot. pixy.org/ CC0

Wyrzucasz obierki z warzyw? Ogromny błąd, są prawdziwym skarbem w uwielbianej zupie prosto z Wietnamu

Zupa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej jest przygotowywana na wiele sposobów. Jeden z nich zakłada użycie obierków, z czego skorzystała sama Monika Brodka. Chociaż piosenkarka przygotowała wegańską wersję, możemy dodać różne rodzaje mięsa.

Zupa Pho to tradycyjne, wietnamskie danie. Do jej przygotowania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności, a rezultat z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Składniki są łatwo dostępne w Polsce, więc bez problemu znajdziemy wszystko, czego potrzeba do przygotowania aromatycznego rosołu. Z powodzeniem może zastąpić nasze tradycyjne danie na niedzielnym stole, a obierki, które zwykle wyrzucamy, są jej sekretnym składnikiem i prawdziwym skarbem.

Joanna nie żyje, miała tylko 28 lat. Dramat w ChorwacjiJoanna nie żyje, miała tylko 28 lat. Dramat w ChorwacjiCzytaj dalej

Zupa przypomina nasz rosół

Do wersji z wołowiną musimy przygotować następujące składniki:

- polędwica wołowa - 600 g
- kości wołowe - 1 kg
- pręga lub udziec wołowy - 400 g
- makaron ryżowy - 1 opakowanie
- bulion warzywny - 6 l
- cebula - 1szt.
- pęczek szczypiorku
- kolendra - 1 gałązka
- cytryna - 1 szt.
- papryczka chili - 1 szt.
- przyprawy: anyż, cynamon, świeży imbir, pieprz, goździki, sól

Bulion warzywny można przygotować z obierków, które zawierają w sobie wiele smaku i aromatu - dzięki takiemu rozwiązaniu nie będziemy marnować jedzenia. W zupie Pho nie zostawiamy warzyw, które pływają w talerzu. W bulionie znajdzie się jedynie mięso (można zastąpić smażonym tofu), podsmażona cebulka i makaron ryżowy. Bulion należy gotować minimum 4 godziny, zaczynając od kości wołowych. Później dodajemy pręgę wołową, warzywa i przyprawy.

Dzisiaj grzeje: 1. Bałtyk odkrył swoją mroczną tajemnicę. Świat poznał prawdę
2. Wraca temat podwyżek dla polityków. Prace po cichu już rozpoczęte, poznaliśmy szczegóły

Należy pamiętać o zamknięciu przypraw w woreczku, by zupa była klarowna. Sparzony makaron ryżowy nakładamy na talerz, wkładamy pokrojoną na paseczki polędwicę wołową, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem. Szczegóły dotyczące przygotowania zupy Pho krok po kroku można znaleźć na wielu portalach kulinarnych.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Poprosiła przechodnia o pieniądze, usłyszała odmowę. Finał historii zaskakuje
  2. Wybuch głowicy nuklearnej w kosmosie. Niesamowite nagranie amerykańskich testów
  3. Zdjęcia Dody z wakacji mogą się schować. W sieci pojawił się jej filmik, wszystko widać. Przesada?
  4. Myśleli, że znaleźli na plaży zwykły kawałek drewna. Prawda okazała się druzgocząca, nagranie odbiera apetyt
  5. Kasia spojrzała na stoisko z pamiątkami w Sopocie i prawie zemdlała. Absurdalne, co znalazła
  6. Mężczyzna obudził się i prawie dostał zawału. Sytuacja powtarzała się codziennie, w końcu nie miał wyboru

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł