ziemniaki, jajka i cebula wystarczą do pysznego daniaFot. pxhere.com/CC0 Public Domain

Hiszpański przysmak podbija serca Polaków. Podstawą jajka i ziemniaki

Ziemniaki i jajka praktycznie zawsze mamy w domu, ale nie zawsze wiemy, co dobrego można z nich przyrządzić. Hiszpańska tortilla jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle pyszna. To świetny pomysł na ciepłe śniadanie.

Ziemniaki, jajka i cebula są podstawowymi składnikami dania, które jest niezwykle popularne w Hiszpanii. Każda gospodyni potrafi zrobić z nich tortillę, która jest pyszna i sycąca. Do podstawowej wersji będziemy jeszcze potrzebować oliwy, przypraw i odrobiny mleka. Aromatyczne dodatki, takie jak natka pietruszki lub szczypiorek będą idealnie pasować.

RMF: Polscy turyści uwięzieni na statku na Bałtyku. Nie wezwano służb ratunkowychRMF: Polscy turyści uwięzieni na statku na Bałtyku. Nie wezwano służb ratunkowychCzytaj dalej

Ziemniaki są podstawą dania

Pierwszym krokiem jest obranie i pokrojenie na plasterki ok. 300 g ziemniaków. Najlepiej, żeby były małe, ale jeśli takich nie mamy, duże można jeszcze pokroić na pół lub na ćwiartki. Średniej wielkości cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, na której jest już rozgrzana oliwa (ok. 200 ml). Powinna lekko przykrywać warzywa. Smażymy przez ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu, po czym odcedzamy i odstawiamy, żeby ziemniaki z cebulą nieco przestygły.

4 duże jajka lub 5 mniejszych roztrzepujemy i dodajemy 50 ml mleka. To najlepszy moment na dodanie soli i pieprzu, które nadadzą smak całej potrawie. Dodajemy warzywa i mieszamy, po czym wykładamy na rozgrzaną patelnię. Wierzch trzeba równo wygładzić, po czym kładziemy pokrywkę i przykręcamy ogień. Smażenie powinno trwać ok. 15-20 minut, po czym obracamy całość na drugą stronę. Najlepiej jest to zrobić przy użyciu talerza, który kładziemy na placku i obracamy z patelnią. Zsuwamy z powrotem nieprzysmażoną stroną i pod przykryciem smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.

Dzisiaj grzeje: 1. Dramat koło Częstochowy, wielu rannych. Wiadomości obiegły polskie media
2. Już niedługo nowy system obserwujący na polskiej autostradzie. Twojej tablicy rejestracyjnej nie spuszczą z oka

Dodatki można dowolnie komponować

Gotowe danie po 5 minutach od usmażenia przekładamy na talerz, możemy je udekorować świeżymi ziołami. Hiszpanie kroją ziemniaczaną tortillę w kliny lub kostkę. Świetnym dodatkiem jest sos pomidorowy, ale możemy też dodać do środka pomidorki cherry lub pokrojoną paprykę. Danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie trzeba się martwić, jeśli coś zostanie. Możemy jednak zagwarantować, że wszystkie kawałki znikną w mgnieniu oka. Inspiracją był wspaniały przepis z bloga Madame Edith.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Adam Małysz ma koronawirusa. Wiemy, co dzieje się z żoną skoczka, jest gotowa na poświęcenie
  2. Krzysztof Kononowicz zaatakował ekipę TVP. Interweniowała policja
  3. Tysiące Polaków dostanie bilety 80% taniej. Już pewne, można rezerwować
  4. Przykre wyznanie Ministerstwa Zdrowia o wakacjach. Nie ma już wątpliwości, niestety
  5. Cejrowski posunie się do ostateczności. Powiedział wszystko, stracił cierpliwość do rządu
  6. Labrador zakradł się do noworodków. Zaniepokojona odgłosami matka wbiegła do pokoju, jej życie legło w gruzach

Źródło: madameedith.com

Następny artykuł