turystykaFot. www.needpix.com/ Jean Beaufort

Najdziwniejsze pączki na całym świecie. Aż żal nie spróbować

Turystyka kulinarna wiąże się z poszukiwaniem nowych, nieznanych smaków, które przyciągają smakoszy. Potrawy jakich nie znajdziemy w żadnym innym miejscu na świecie, warte są tego, by pojechać nawet na drugą półkulę.

Turystyka uprawiana w celu poznania nowych smaków jest bardzo popularna. Jedni jeżdżą do sąsiedniej miejscowości, inni do najbliższego kraju, a jeszcze inni lecą na koniec świata, by znaleźć jedyne i niepowtarzalne potrawy, przygotowywane w oryginalny sposób. Tłusty czwartek jest świetną okazją, by wyruszyć w poszukiwaniu najlepszych pączków i najbardziej szalonych połączeń smaków.

Z ostatniej chwili: dramat w Australii, na pokładzie 160 pasażerów. Nie było szans, są ofiary i ranni [ZDJĘCIA]Z ostatniej chwili: dramat w Australii, na pokładzie 160 pasażerów. Nie było szans, są ofiary i ranni [ZDJĘCIA]Czytaj dalej

Zwyczaj jedzenia ogromnych ilości pączków jest popularny głównie w Polsce, jednak najciekawsze połączenia znajdziemy poza granicami kraju. Podróż można zacząć od Stanów Zjednoczonych, gdzie każdy filmowy policjant zjada całe pudełko na śniadanie. Donut, czyli pączek z dziurką nie ma nadzienia, ale jest polewany najróżniejszymi rodzajami lukrów i czekolad. Ciekawszym produktem jest jednak kawałek tradycyjnego ciasta z dodatkiem bekonu, polany syropem klonowym. Trzy rzeczy, które kojarzą się USA, zebrane w jednym przysmaku robią wrażenie. Można też znaleźć wersję w formie burgera, z serem i lukrem.

Turystyka kulinarna w Azji

Korea kojarzy się z dziwnymi smakami, a w przypadku pączków również nie zawiodła. Lukier o smaku czosnku czy nadzienie z czerwonej fasoli są na porządku dziennym. Również Japończycy lubią dodawać do środka krem z fasoli. W Indonezji podchodzi się do naszych ulubionych słodkości w łatwiejszy do zaakceptowania sposób. Nadzienie robione jest z owoców, takich jak pomarańcze, liczi, cytryna, a także durian. Ten ostatni może być problematyczny, bo słodki owoc ma zapach zepsutego mięsa i cebuli.

Mieszkańcy Singapuru lubią ostre przyprawy, dlatego nawet w pączkach znajdziemy wasabi, a żeby nieco złagodzić pieczenie, dodaje się ciągnący ser. W Chinach podobnie jak w USA, popularnym dodatkiem jest wieprzowina. Tutaj zamiast plastrów bekonu, słodkie ciasto posypuje się chrupiącymi drobinkami. Wewnątrz znajdziemy wodorosty, a w skrajnych przypadkach także owady.

Europa też potrafi zaskoczyć

Wracając z kulinarnej podróży po Azji, warto zatrzymać się w Turcji, gdzie pyszne połączenie stanowi kajmak i pistacje. Pączki w nieco innym kształcie niż u nas mają bardzo słodkie polewy, lecz smaki nie powinny sprawiać dyskomfortu w czasie jedzenia. W Polsce popularne stały się pączki z ajerkoniakiem, dlatego nie powinny nas dziwić inne alkoholowe nadzienia. W Hiszpanii na sklepowych półkach znajdziemy Mojito i Bananowe Daiquiri, zamknięte w puszystym cieście.

Dzisiaj grzeje: 1. Koszmar w Ryanairze został nagrany. Wymioty i modlitwy, żeby horror się skończył
2. Dobre nie musi być nowe. TOP 10 najlepszych używanych aut dla rodziny do 20 tys. zł

Za granicą bardzo popularne są słodycze o smaku dyni, chociaż do nas ta moda jeszcze nie dotarła. Również w piekarniach można znaleźć ciasta z warzywnym dodatkiem, a w pączkach zdarza się pomarańczowy dżem. Dynia świetnie nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Małżeństwo postanowiło się rozstać po 19 latach razem. Po rozwodzie żona dostała od męża list, który wywołał u niej ciarki
  2. Ważne, szybko musisz zwrócić znany produkt do Biedronki. Powód jest podejrzany i tajemniczy
  3. Tragedia podczas wakacji na Kanarach. 5-letnie dziecko nie żyje, rodzina we łzach
  4. Po porwaniu przez lawinę, Urubko wysłał niesamowicie smutną wiadomość. Podjął decyzję
  5. Lawina uderzyła prosto w turystki. Akcja ratunkowa narciarzy została nagrana, dramatyczne chwile
  6. Gwiazdor reprezentacji Polski miał wypadek samochodowy. Nie zagra w Lidze Mistrzów

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł