suwalszczyzna tradycyjne sękaczefot. wikipedia.org/ Przemysław Wierzbowski/ CC BY-SA 3.0

Jedliście tradycyjny suwalski sękacz? Sekret smaku jest pilnie strzeżony przez gospodynie

Suwalszczyzna ma swoje niepowtarzalne smaki, które są pilnie strzeżone przez gospodynie. Region zachwyca przede wszystkim wspaniałym wypiekiem cukierniczym, który zachwyci niejednego smakosza. Jedliście tradycyjne sękacze?

Suwalszczyzna jest wyjątkowym regionem, gdzie możemy skosztować trdaycyjnych sękaczy. Według tradycji, po raz pierwszy upieczono je w miejscowości Berżniki koło Sejn z okazji odwiedzin królowej Bony. Jedliście ten przysmak?

Dantejskie sceny w niemal całej Polsce, żywioł uderzył z gigantyczną mocą. Ponad 36 tysięcy osób poszkodowanychDantejskie sceny w niemal całej Polsce, żywioł uderzył z gigantyczną mocą. Ponad 36 tysięcy osób poszkodowanychCzytaj dalej

Suwalszczyzna kusi tradycyjnymi smakami

Tradycyjne sękacze wypiekane są nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie. Mają kształt podobny do ściętego pnia drzewa z sękami, skąd wzięła się ich nazwa. Portal wedlinydomowe.pl przygotował swoje opracowanie tradycyjnego przepisu. Spróbujecie go wykonać?

Składniki:

  • 40 świeżych jajek,
  • 1 litr kwaśnej śmietany,
  • 1 kilogram mąki,
  • 1 kilogram cukru,
  • 1 kilogram masła,
  • 2 cytryny, sok
  • 4 cukry waniliowe,
  • 2-3 dowolne zapachy, aromaty.

Dzisiaj grzeje: 1. Pół Polski zagrożone. Żywioł nie zna litości, alarm IMGW, lepiej nie wychodzić z domów
2. Sprawa pumy Nubii się nie kończy. Pojawiły się kolejne wątki
3. Nagły, pilny alarm w Europie. Może być wybuch. Może zrujnować plany tysięcy turystów

Sposób przygotowania:

  • Utrzeć masło z cukrem oraz cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia.
  • Oddzielić białko od żółtka; żółtka dodać do masy z masła i cukru; białka odstawić.
  • Dosypujemy powoli mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
  • Dodajemy śmietanę i wszystko ucieramy.
  • Masę oraz białko jajek podzielić na 4-6 części.
  • Każdą porcję białka ubijamy bezpośrednio przed dodaniem do masy.
  • Drewniany wałek owijamy pergaminem lub papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
  • Owijamy wałek sznurkiem bawełnianym i nagrzewamy przy ogniu aby jego powierzchnia była gorąca.
  • Ciasto wylewamy na wałek nad blachą, aby utworzyć cienką warstwę.
  • Kręcimy wałkiem i po lekkim stężeniu masy nalewamy kolejne warstwy.
  • Polewamy kolejne warstwy, zapiekamy i kręcimy tworząc zalążki kolców.
  • Gotowy sękacz na wałku odstawiamy do wysuszenia i stężenia w pozycji poziomej.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Kot zaatakował psa, wtedy drugi mruczek wkroczył do akcji. Nagranie rozkłada na łopatki
  2. Naukowcy przecierali oczy ze zdumienia. Niezwykłe odkrycie dotyczące Księżyca
  3. Zdecydowali. Będą nowe obostrzenia, znaczący rygor w strefach żółtych i czerwonych w Polsce
  4. Słynne linie lotnicze właśnie potwierdziły. Smutne, współczujemy
  5. Jest gorzej niż myśleli, ognisko koronawirusa w Białym Domu. Tysiące osób uczestniczyły w imprezach organizowanych przez Trumpa
  6. Ostrzegali ją, żeby nie podchodziła za blisko goryla, ale nie słuchała. Wszystko się nagrało

Źródło: wedlinydomowe.pl

Następny artykuł