Ryba jak znad morzapickpik.com/zdjęcie poglądowe

Przepis na rybę lepszą niż w Ustce. Makłowicz rozbił bank

Ryba z nadmorskiego kurortu to dla wielu symbol wakacji. Nie trzeba jednak jechać nad Bałtyk, aby zaznać tego smaku. Rybę można przygotować samemu, a jej smak może być nawet lepszy. Prezentujemy najlepszy przepis Roberta Makłowicza.

Ryba, lody, gofry i zimne napoje - to kojarzy się Polakom z wypoczynkiem nad Morzem Bałtyckim. Świeża ryba ze smażalni to obowiązkowy obiad podczas nadmorskiego urlopu. Wielu czeka na sen moment cały rok. Dobrą rybę można zjeść jednak w domu. Tym bardziej, że ceny w restauracjach są wysokie. Pisaliśmy o tym tutaj. Fantastyczny przepis przygotował znany polski kucharz Robert Makłowicz.

Będzie definitywny zakaz kąpieli w Bałtyku? Inspektor sanitarny wydał oficjalną decyzjęBędzie definitywny zakaz kąpieli w Bałtyku? Inspektor sanitarny wydał oficjalną decyzjęCzytaj dalej

Ryba jak z kurortu - przepis:

Danie, które prezentuje Makłowicz to hreimeh, czyli ryba po marokańsku. Przed rozpoczęciem przyrządzania trzeba przygotować następujące składniki:
- 1 świeża morska ryba
- 3 łyżki oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej natki kolendry
- 1 cebula
- 1 papryka chili
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 350 ml wody
- sól
- pieprz

Przyrządzanie należy zacząć od rozgrzania na głębokiej patelki oliwy z oliwek. W niej trzeba zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę. Do cebuli należy dodać posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Wszystko trzeba wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem. W następnej kolejności trzeba dodać pokrojoną w cieniutkie paski paprykę - żółtą i czerwoną, a także poszatkowane świeże chili. Na koniec doprawić plasterkami czosnku oraz takimi przyprawami jaki słodka papryka, kminek i suszona kolendra. Do wszystkiego należy dolać wody i doprowadzić ją do wrzenia.

Dzisiaj grzeje: 1. Dostali paragon w Ustce, mogli zanieść się śmiechem. Bije na głowy wszystkie inne
2. Straż miejska zyska nowe uprawienia, będzie mogła wlepić jeszcze więcej mandatów. Polacy się wściekną

Rybę trzeba delikatnie naciąć równolegle do grzbietu. Potem położyć ją na gotującym się sosie. W trakcie gotowanie można dodać sok z cytrynu, który nada wyjątkowego aromatu. Kiedy ryba będzie już gotowa można doprawić solą i pieprzem.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Fani martwią się o Annę Lewandowską. Zwrócili uwagę na jeden szczegół (FOTO)
  2. Zapytali Małgorzatę Trzaskowską o Agatę Dudę. Wbiła jej szpilę
  3. Polska ma własną Wieżę Eiffla. Przyciąga tłumy, prawie jak paryska
  4. Prawdziwe zacisze nad Bałtykiem. Można uniknąć tłumów i odpocząć
  5. Wielka mobilizacja w Darłowie, Pobierowie czy Międzyzdrojach. Polacy będą mogli odetchnąć z ulgą
  6. Powiedział husky'emu "Dzień dobry". Rozmowne zwierzę odpowiedziało właścicielowi w zabawny sposób, świetne nagranie

Źródło: maklowicz.pl

Następny artykuł