rosół eksplozja smakuFot. Pxhere CC0 Domena publiczna

Turyści ustawiają się w kolejkach po egzotyczny rosół. Łatwo zrobisz go w domu, prawdziwa eksplozja smaku

Rosół to jedna z tradycyjnych zup, które kochają Polacy. Wielu z nas zajadało się tym daniem w niedziele podczas rodzinnych obiadów. Znaczna część kontynuuje tę tradycję już we własnych domach. Czasem jednak warto urozmaicić swoje menu i pozwolić sobie na małe eksperymenty kulinarne. Obecnie coraz większą furorę robi rosół w wersji tajskiej.

Rosół jest tradycyjnym daniem w Polsce, jednak da się zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się poznać inne wersje tej popularnej zupy. Jedną z najatrakcyjniejszych wariacji okazała się jego egzotyczna wersja. która zapewnia eksplozję interesujących smaków. Jeśli typowy babciny bulion trochę się wam już znudził, macie idealną okazję do poeksperymentowania we własnej kuchni i zaskoczenia najbliższych nowymi doznaniami kulinarnymi.

Zła wiadomość dla turystów, 2 testy i kwarantanna. Kolejny kraj zaostrza przepisyZła wiadomość dla turystów, 2 testy i kwarantanna. Kolejny kraj zaostrza przepisyCzytaj dalej

Tajski rosół to danie, które powinno zachwycić każdego, kto przepada za ciekawymi połączeniami. Oczywiście pokochają go również fani Tajlandii, którzy chociaż wrócili już do Polski, nadal tęsknią za egzotycznym smakiem kuchni z tamtych stron. Na szczęście okazuje się, że takie danie można z łatwością przygotować we własnym domu. Przepis, który pochodzi z serwisu Zielony Środek, nie powinine sprawić trudności nawet kulinarnym amatorom. Sprawdźcie sami.

Przepis na tajski rosół

Po czym poznamy pyszny tajski rosół? Przede wszystkim po makaronie ryżowym, soczystym mięsie wołowym, warzywach i dużej ilości kolendry. To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale również gasi pragnienie podczas upalnych dni. Często jest podawany z kiełkami, klopsikami oraz orzeszkami. Natomiast wspomniana kolendra i zielona cebulka dodają intensywnego aromatu. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tej zupy powinniście znaleźć w większości sklepów spożywczych.

Składniki:
1 wołowe ossobuco (lub kawałek mięsa wołowego z kością) 800g;
kilka marchewek;
1 por lub cebula;
kilka łodyg selera naciowego (można pominąć);
2 laski cynamonu;
kilka gwiazdek anyżu;
kawałek imbiru wielkości kciuka;
1-2 ząbki czosnku;
papryczka chili;
1-2 cukinia, kilka garści szpinaku;
ok. 2 łyżki sosu rybnego, trochę cukru;
do podania: kolendra, zielona cebulka, kiełki i orzeszki (opcjonalnie), limonka, makaron ryżowy.

Czas przygotować nasz tajski rosół. Na początek ossobuco opłukujemy, następnie wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2 l wody. Mięso gotujemy na małym ogniu, aż zacznie mięknąć. Do wywaru dodajemy obrane marchewki, umytego selera i pora, przyprawy i w razie potrzeby więcej wody. Kolejno dorzucamy pokrojony imbir obrany czosnek i przekrojoną na pół papryczkę. Gotujemy kolejną 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie się rozpadać. Gdy będzie już wystarczająco miękkie, rozszarpujemy je widelcem. Wywar przecedzamy przez gazę lub po prostu przez sitko. Dodajemy sól, doprawiamy sosem rybnym i odrobiną cukru. Rosół podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy do niego cukinię.

Dzisiaj grzeje: 1. Trzęsienie ziemi w Grecji. Wiadomość obiegła media
2. Nocleg nad Bałtykiem droższy niż wakacje za granicą. Zamiast polskiego hotelu cały wyjazd do Grecji

Nasz tajski rosół jest już prawie gotowy. Tuż przed podaniem do wywaru wrzucamy jeszcze szpinak. Danie podajemy porwanym mięsem, makaronem ryżowym, pokrojoną kolendrą i jasną częścią zielonej cebulki. Warto skropić je jeszcze sokiem z limonki. Życzymy smacznego. Dajcie znać w komentarzach, jak smakowało. W innym z naszych artykułów pisaliśmy również o tym, jak przygotować pyszną rybę.

Jeżeli chcielibyście podzielić się historią ze swoich wakacji, rachunkiem z turystycznego miejsca, bulwersującą lub interesującą sytuacją, która Was spotkała lub której byliście świadkami podczas urlopu, zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres: redakcja@turysci.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Adam Małysz jest wujkiem znanego polskiego skoczka. Mało kto zna prawdę, wiemy o kogo chodzi
  2. Gwiazda "Na Wspólnej" otarła się o śmierć, niespodziewanie zasłabła na planie serialu. "Przez kilka godzin żyłam na sztucznym sercu"
  3. Zamykają nowe miejsca nad morzem. Klamka zapadła
  4. Nagrali turystów w akcji. Szczyt ignorancji i bezmyślności przekroczony
  5. Od dziś nowość w przemieszczaniu się po Polsce. Ważna wiadomość na wakacje
  6. Gwiazda TVN-u adoptowała kolejnego psa? Ich zdjęcia rozczulają

Źródło: zielonysrodek.pl

Po przepiękne zdjęcia i ciekawe treści turystyczne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł