pomnik paprykarza szczecińskiegoFot. Wikimedia Kpalion CC BY-SA 4.0

Jedliście Paprykarz szczeciński? W Polsce postawili jego pomnik

Pomnik Paprykarza szczecińskiego stanął na placu rodzimego miasta. Wiele osób nie wyobraża sobie wyprawy pod namiot lub kemping bez tego regionalnego przysmaku. Mieliście kiedyś okazję próbować? Choć pomysł stawiania instalacji może budzić skrajne emocje, trzeba przyznać, że to intrygujący obiekt. Zdążył już wywołać zainteresowanie.

Pomnik jedyny w swoim rodzaju. Na placu stanęła instalacja na cześć Paprykarza szczecińskiego. Ma formę oryginalnej puszki, którą mogą pamiętać osoby zajadające się tym regionalnym przysmakiem jeszcze w czasach PRL. Został odsłonięty przez dwie dawne producentki przedsiębiorstwa z lat 50., które już nie istnieje. Trzeba przyznać, że choć obiekt nie wszystkim musi się podobać, to bez wątpienia intryguje.

Pół Polski zagrożone. Żywioł uderzy, alarm IMGWPół Polski zagrożone. Żywioł uderzy, alarm IMGWCzytaj dalej

Pomnik Paprykarza szczecińskiego znalazł się na nowym placu Gryfitów, na Łasztowni w Szczecinie. Podczas ceremonii instalację zaprezentowały Helena Kamińska-Wiśniewska oraz Teresa Szczęsna - dawne producentki powstałego w 1957 roku Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich „Gryf” w Szczecinie. Rada miasta przyjęła uchwałę o nadaniu nazwy położonej na Łasztowni działce plac Gryfitów w styczniu br.

Na placu Gryfitów pojawił się pomnik Paprykarza szczecińskiego

Ten wyjątkowy pomnik, który ma formę oryginalnej puszki z czasów PRL, stanął z inicjatywy dawnych pracowników rybackiego “Gryfa”. Do powstania instalacji przyczyniły się również władze działających dziś na terenie Szczecina spółek. Jest to projekt autorstwa Bogusława Dydka. Za wykonanie odpowiedzialna jest firma Wentylacje. Wiele osób nadal pamięta kultową puszkę tego przysmaku.

Pomnik jest swojego rodzaju hołdem złożonym konserwom, które wyprodukowano w 1963 roku w Szczecinie. Regionalny produkt szybko podbił serca Polaków w całym kraju, wykraczając daleko poza granice miasta. Uznaje się, że autorem przepisu Paprykarza szczecińskiego jest Wojciech Jakacki. Co konkretnie znajduje się w konserwach, które zabiera ze sobą wielu kempingowców? Paprykarz składa się z mięsa różnych gatunków afrykańskich ryb, ryżu, sprowadzanej z Bułgarii i Węgier pulpy pomidorowej, ostrej papryczki, warzyw i przypraw.

Chociaż dzisiaj pomnik Paprykarza szczecińskiego może, niektórych bawić, w czasach PRL oraz III RP konserwy były eksportowane do aż 32 krajów, jak informuje Gazeta Wyborcza. Tradycja tego regionalnego przysmaku nadal jest kultywowana przez lokalną społeczność. W Szczecinie znajdziemy restauracje, które robią autorskie wersje paprykarza.

Dzisiaj grzeje: 1. Nagły, pilny alarm w Europie. Może być wybuch. Może zrujnować plany tysięcy turystów
2. Rząd po cichu planuje wprowadzić obostrzenia, które wielu się nie spodobają. Zmiana może być jednak bardzo potrzebna
3. Ludzie uciekali, ona nie zdążyła, nie żyje. Niewyobrażalna tragedia w hostelu w Polsce.

Mieliście kiedyś okazję jeść Paprykarz szczeciński? Dajcie znać w komentarzach na Facebooku pod tym artykułem. W innym z naszych artykułów pisaliśmy również o niewiarygodnym odkryciu w Polsce, jakiego w naszym regionie jeszcze nie było.

Pomnik Paprykarza szczecińskiego
źródło: Wikimedia Kapitel CC BY-SA 4.0

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ostrzegali ją, żeby nie podchodziła za blisko goryla, ale nie słuchała. Wszystko się nagrało
  2. Naukowcy przecierali oczy ze zdumienia. Niezwykłe odkrycie dotyczące Księżyca
  3. RMF przekazało złą informację. Zakaz od 22 dla wszystkich Polaków? Boleśnie odczują go również turyści
  4. Gwiazda disco polo kasuje turystów na gigantyczne pieniądze w Zakopanem. Astronomiczne ceny
  5. Dramatyczne nagranie z zagranicy wstrząsnęło milionami. Tragedia na oczach kamer, o której mówi cały świat
  6. Mała dziewczynka głaszcze ogromnego dobermana. Pies szybko stracił cierpliwość, jest wideo

Źródło: Gazeta Wyborcza

Następny artykuł