Polacy i problem lodów.Fot. Wikipedia.org/Silar/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en (zdjęcie ilustracyjne)

Polacy jedzą je kilogramami na wakacjach. Mogą działać jak trucizna, dla własnego dobra lepiej wiedzieć

Polacy, którzy mają pewną wakacyjną słabość, powinni uważać na niektóre składniki popularnych przysmaków. Okazuje się, że producenci “ubogacają” zawartość receptury, co z jednej strony - intensyfikuje smak, jednak z drugiej - tragicznie wpływają na organizm letnich smakoszy.

Polacy muszą szczególnie uważać na te składniki, które brzmią co najmniej egzotycznie. O ile mleko, śmietanka, szczypta cukru, a także naturalne dodatki smakowe, takie jak kakao, owoce, czy ziarna wanilii są jak najbardziej na miejscu, to tłuszcze, syropy i wszelkiego rodzaju “E” mogą działać jak najprawdziwsza trucizna.

Nie żyje, nikt nie mógł przewidzieć tragedii koło Łeby. Robili wszystko, ale nie dali radyNie żyje, nikt nie mógł przewidzieć tragedii koło Łeby. Robili wszystko, ale nie dali radyCzytaj dalej

Polacy kończą sezon z zatruciami

Jak informują dziennikarze serwisu Interia Kobieta, Polacy na wakacjach mają wyjątkową słabość do lodów. Niestety, letni przysmak ma również ciemną stronę i nie chodzi o wariant z czekoladowymi gałkami. Okazuje się, że szereg niepokojących składników, który jest serwowany przez coraz większą liczbę producentów, może mieć naprawdę tragiczny wpływ na organizm urlopowiczów.

Według ustaleń Interii częstym powodem zatruć na wakacjach są właśnie składniki lodów. Polacy powinni uważać na m.in. tłuszcze trans. Najpopularniejszą formą takich związków jest olej palmowy. W obliczu takiego składniku widmo zatrucia jest jedynie preludium do dalszych schorzeń. Tłuszcze trans zwiększają stężenie cholesterolu LDL (niepożądany przez organizm) na rzecz straty w HDL (pożądany). Wtedy też rośnie ryzyko takich chorób jak miażdżyca, a nawet zawał, czy udar.

Lody lodom nierówne. Polacy z listą potencjalnie groźnych składników

Kolejnym punktem w składzie lodów, na który Polacy powinni zwracać szczególną uwagę, jest syrop glukozowy. Przyczynia się m.in. do postępującej otyłości, insulinooporności, a także cukrzycy typu II. Co więcej, zdradzieckie cukry znacznie podnoszą stężenie cholesterolu i trójglicerydów. Wskaźniki przekraczające dopuszczlną normę mogą powodować rozwój chorób układy krążenia (np. miażdzyca, nadciśnienie).

Dzisiaj grzeje: 1. Skażone mięso na półkach sklepowych. Pilna decyzja sanepidu
2. Zrobili rodzinne zdjęcie na urlopie. Gdy się przyjrzeli, byli przerażeni, wcześniej nic nie dostrzegli
3. Policjant złapał ją za kółkiem w Brzezinach. Pomimo 3,5 promili we krwi miała jedną prośbę

Jak podają dziennikarze serwisu Interia Kobieta, Polacy muszą brać poprawkę równieżna karagen, czyli E-407. Według raportów Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), typo pozyskiwany z alg przekłada się na wystąpienie owrzodzeń, a nawet - nowotworów złośliwych. Ponadto, E-407 ma ogromny wpływ na układ pokarmowy szczególnie w przypadku błony śluzowej żołądka i jelit. Co ważne, pewnym przepisem na "bezpieczne" żywieniowo wakacje podzielili się Japończycy.

Jeżeli chcielibyście podzielić się historią ze swoich wakacji, rachunkiem z turystycznego miejsca, bulwersującą lub interesującą sytuacją, która Was spotkała lub której byliście świadkami podczas urlopu, zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres: redakcja@turysci.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wielki transfer Neymara staje się faktem. Ogromne pieniądze na stole
  2. Szkoda wam go? Kamil Durczok ujawnił, z czego się teraz utrzymuje
  3. Wyciekły zdjęcia Jarosława Kaczyńskiego z wakacji. Aż trudno uwierzyć, jak on wygląda
  4. Julia Wróblewska pokazała zdjęcie z Suntago Wodny Świat. Rozbiła bank, fani przecierają oczy
  5. Zenek Martyniuk wyjawił wszystko. Wydaje majątek za granicą
  6. Do sieci trafiło nagranie z lasu w Czarnobylu. Badacz uchwycił niezwykłą rzecz, zawiadomił służby

Źródło: Interia Kobieta

Następny artykuł