Pańska skórka jest prostawikipedia.org Zorro2212 CC BY-SA 4.0

Nie ma festynu ani odpustu bez pańskiej skórki. Mamy bajecznie prosty przepis, smak dzieciństwa na zawołanie

Pańska skórka urzeka swoim smakiem i aromatem. Najczęściej kupuje się ją podczas różnego rodzaju zabaw, jak festyny czy odpusty. Często można też nabyć je 1 listopada, gdy sprzedawcy stoją pod bramami cmentarzy ze swoimi wyrobami. Bez trudu można ją zrobić w domu.

Pańska skórka jest jednym z ulubionych przysmaków warszawiaków. Receptura na różowo-biały cukierek jest zazwyczaj pilnie strzeżona, a rodziny przekazują ją z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu przysmak od lat ma ten sam smak, który dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Wiele dorosłych osób ma coraz mniej okazji, by cieszyć się charakterystycznym smakołykiem, dlatego warto wiedzieć, jak ją przygotować samemu. Mamy bardzo prosty przepis.

Fatalne wieści z Polski, trwa walka. Dramatyczna akcja służb potrwa jeszcze wiele godzinFatalne wieści z Polski, trwa walka. Dramatyczna akcja służb potrwa jeszcze wiele godzinCzytaj dalej

Pańska skórka wykonana własnoręcznie jest jeszcze lepsza

Pańska skórka jest przede wszystkim twarda. Podobno ma być tylko na tyle miękka, by dało się niej zatopić zęby, ale nie przegryźć na pół czy zgnieść. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem wcale nie trzeba czekać na odpust ani na Wszystkich Świętych. Z łatwością można przygotowac ją samodzielnie podążając za bajecznie prostym przepisem. Potrzebne będą:

  • kilogram cukru, do tego miód lub melasa
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • szlanka wody
  • szklanka soku malinowego
  • białka z 6 dużych jajek
  • 3-4 łyżki mąki, najlepiej ziemniaczanej

Białka jajek trzeba ubić tak, by stworzyły sztywną pianę, a resztę składników wymieszać. Gdy powstanie jednolity syrop nalezy wylać na niego ubite białko, a całość umieścić na parze, np. stawiając miskę z mieszanką na garnku z gotującą się wodą. Wtedy jeszcze trzeba ubijać wszystkie składniki do momentu, aż zrobi się gęsta. Wtedy trzeba zdjąć naczynie z pary i kontynuować ubijanie. Czynność należy wykonować dopóki masa nie wystygnie.

Dzisiaj grzeje: 1. W TVN zdradzili wszystko. Wyszła cała prawda na temat zamknięcia kraju i granic. Straszne
2. Ostra wymiana zdań na temat wyglądu. Magdalena Ogórek nie wytrzymała
3. Poważne ostrzeżenie dla wszystkich jadących na południe Polski. "Prosimy o zachowanie szczególnej ostrożności"

Zimną masę można wyłożyć na pergamin, by dobrze stwardniała. Gdy będzie gotowa wystarczy ją pokroić w kostki odpowiednich rozmiarów. Tyle wystarczy, ny móc iceszyć się cudownym warszawskim przysmakiem o dowolnej porze. Choć przygotowanie jest nieco czasochłonne, każdy krok jest bardzo prosty i z pewnością wyjdzie każdemu, nawet osobom, które z gotowaniem nie mają na co dzień wiele wspólnego.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zobaczył na telefonie twarz zmarłego opiekuna i nie wytrzymał. Reakcja zwierzaka łamie serce
  2. Księżyc może być trudniejszy do skolonizowania niż myśleliśmy. Naukowcy podają powód
  3. Fani Dody po prostu osłupieli, pokazała się w pełnej krasie. Pokazała zdjęcia nad luksusowym basenem
  4. Niemal nikt nie wie o sekrecie Gór Sowich. Kilometry podziemnych korytarzy
  5. Monika Olejnik szaleje na jachcie, nie znaliśmy jej od tej strony. Ciężko uwierzyć, ile ma lat
  6. Border collie zaryzykował życiem dla 10-latka. Bez wahania stanął do walki z niebezpiecznym drapieżnikiem

Źródło: Beszamel

Następny artykuł