oscypki tylko w TatrachFot. pixabay.com/ ivabalk

Zakopiańskie oscypki są przepyszne. Zgadzacie się?

Oscypki są jedyne w swoim rodzaju, a jako produkt regionalny, mogą być wytwarzane tylko w Tatrach. Smaku tego sera nie można pomylić z żadnym innym, co jest wynikiem starej, sprawdzonej receptury i długiego procesu przygotowywania.

Oscypki to sery wędzone wytwarzane z solonego mleka owczego wyłącznie w polskich Tatrach. Podobny ser jest produkowany po stronie słowackiej pod nazwą oštiepok. Sery różnią się między sobą stosunkiem składników, procesem produkcji oraz cechami produktu końcowego. Za wytwarzanie przysmaku zwykle odpowiedzialny jest baca.

Awaryjne lądowanie nie powiodło się, wszyscy nie żyją. Tragedia za granicąAwaryjne lądowanie nie powiodło się, wszyscy nie żyją. Tragedia za granicąCzytaj dalej

Oscypki są produktem regionalnym o chronionej recepturze

Oscypek musi składać się co najmniej w 60% z mleka owczego, ważyć od 60 do 80 g i mierzyć od 17 do 23 cm. Można go produkować tylko od końca kwietnia do początku października, kiedy owce karmione są świeżą trawą górską. Po spełnieniu wszystkich warunków można pochwalić się prawdziwym oscypkiem. W przeciwnym razie nie mamy prawa używać tej nazwy, ponieważ została zastrzeżona dla produktu regionalnego o chronionej recepturze.

Proces produkcji bywa skomplikowany. Niepasteryzowane solone mleko owcze jest najpierw przetwarzane na twarożek, który następnie jest wielokrotnie płukany wrzącą wodą i wyciskany. Następnie masę prasuje się w drewnianych, wrzecionowatych formach z dekoracyjnym ornamentem. Formy są następnie umieszczane w beczce wypełnionej solanką na jedną lub dwie noce, po czym umieszczane się je pod dachem w specjalnej drewnianej wędzarni, gdzie spędzają nawet 14 dni.

Dzisiaj grzeje: 1. Niewyobrażalna tragedia, wszyscy trzymali kciuki. Podkarpacie w żałobie
2. Podsłuchano rozmowę pracowników TVP Info. Padły zatrważające słowa, nikt się nie spodziewał
3. Pani Dominika jest zdruzgotana, niewiarygodne sceny na Śnieżce. Turyści przesadzają?

Pierwsza wzmianka o produkcji serów w Tatrach pochodzi z XV wieku, w dokumencie ze wsi Ochotnica z 1416 roku. Pierwsza zapisana receptura na Oscypek pojawiła się w 1748 roku na Żywiecczyźnie. Istnieje również mniejsza forma zwana redykołką, którą potocznie nazywamy „młodszą siostrą” oscypka. Lubicie zakopiańskie oscypki?

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Owca zabalowała u weterynarza. Przekomiczne wygibasy zwierzaka sprawiają, że aż samemu chce się tańczyć
  2. Groźny wyciek z chińskiej fabryki. Kilka tysięcy zarażonych
  3. Wydały się szczegóły ślubu Kossakowskiego i Wojciechowskiej. Fani przecierają oczy ze zdumienia
  4. Zrobili sobie zdjęcie na granicy Polski. Nie przewidzieli konsekwencji, będą żałować do końca życia
  5. Nie mieści się w głowie, co wyrabiał Polak we Francji. Nagranie tylko dla osób o mocnych nerwach
  6. Przygarnęła 1-dniowego kotka. Niewiarygodne, jego wygląd przypomina zupełnie inne zwierzątko

Źródło: Wikipedia

Następny artykuł