oscypek zniknie ze straganówFot. wikimedia.commons/ tomasz przechlewski/ CC BY 2.0/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

Chcesz zjeść oscypka? Musisz się spieszyć. Znika podhalański przysmak

Oscypek jest produktem regionalnym, który może być wytwarzany tylko w Tatrach. Smaku tego sera nie można pomylić z żadnym innym, co jest wynikiem starej, sprawdzonej receptury i długiego procesu przygotowywania.

Oscypek to ser wędzony wytwarzany z solonego mleka owczego wyłącznie w polskich Tatrach. Podobny ser jest produkowany po stronie słowackiej pod nazwą oštiepok. Sery różnią się między sobą stosunkiem składników, procesem produkcji oraz cechami produktu końcowego. Za wytwarzanie tego przysmaku zwykle odpowiedzialny jest baca.

Żarty się skończyły, minister właśnie potwierdził. Będą nowe obostrzenia, koniec ze swobodą w miejscach publicznychŻarty się skończyły, minister właśnie potwierdził. Będą nowe obostrzenia, koniec ze swobodą w miejscach publicznychCzytaj dalej

Przysmak z Podhala ma długą tradycję

Pierwsza wzmianka o produkcji serów w Tatrach pochodzi z XV wieku, w dokumencie ze wsi Ochotnica z 1416 roku, zaś pierwsza zapisana receptura na Oscypek pojawiła się w 1748 roku na Żywiecczyźnie. Istnieje również mniejsza forma zwana redykołką, którą potocznie nazywamy „młodszą siostrą” oscypka.

Proces produkcji bywa skomplikowany. Niepasteryzowane solone mleko owcze jest najpierw przetwarzane na twarożek, który następnie jest wielokrotnie płukany wrzącą wodą i wyciskany. Następnie masę prasuje się w drewnianych, wrzecionowatych formach z dekoracyjnym ornamentem. Formy są następnie umieszczane w beczce wypełnionej solanką na jedną lub dwie noce, po czym umieszczane się je pod dachem w specjalnej drewnianej wędzarni, gdzie spędzają nawet 14 dni.

Dzisiaj grzeje: 1. Nareszcie. Sąsiad Polski otworzył granicę. Turyści długo czekali na decyzję
2. Eurowizja Junior 2020: Żenująca wpadka podczas "Szansy na sukces". Prowadzący źle przedstawił dziecko publiczności, brak słów
3. Już od jutra będą obowiązywały nowe ograniczenia. Rząd wydał decyzję ws. ruchu granicznego

Oscypek niedługo zniknie ze straganów

Oscypek musi składać się co najmniej w 60% z mleka owczego, ważyć od 60 do 80 g i mierzyć od 17 do 23 cm. Można go produkować tylko od końca kwietnia do początku października, kiedy owce karmione są świeżą trawą górską. Po spełnieniu wszystkich warunków można pochwalić się prawdziwym oscypkiem. W przeciwnym razie nie mamy prawa używać tej nazwy, ponieważ została zastrzeżona dla produktu regionalnego o chronionej recepturze. Jeśli chcemy spróbować prawdziwego oscypka, musimy się spieszyć, ponieważ już niedługo nie będą dostępne. Produkty sprzedawane zimą, chociaż są bardzo podobne, nie mogą być nazywane oscypkami, a jedynie zwykłymi serami.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Kobieta zaczęła rozpaczliwie szlochać. Wtedy podchodzi do niej jej pitbull, finał sprawia, że lecą łzy
  2. Lidl wycofuje ze swojej oferty sprzęty AGD. Stwarzają ogromne ryzyko dla użytkowników
  3. Lasy Państwowe donoszą, "groza w środku lasu". Znaleźli palce umarlaka
  4. Zginęło ponad 850 osób. Katastrofa na Bałtyku, właśnie podano nowe informacje
  5. Nagranie z Karkonoszy w sieci. Każdy turysta musi mieć się na baczności
  6. 16-latek prowadził azyl, zabili mu wszystkie zwierzęta. Stanął na nogi, ale pojawiły się olbrzymie problemy

Źródło: tanie-loty.com.pl

Następny artykuł