Ogórki po kaszubsku alternatywą dla korniszonów.Fot. pikist.com/domena publiczna (zdjęcie ilustracyjne)

Nic tak nie smakuje jak ogórki po kaszubsku w zimie. Gospodynie z Kaszub mają 1 sekretny trik, by rozpływały się w ustach

Ogórki po kaszubsku nie muszą być wyłącznie domeną Pomorza. Gospodynie z północy kraju mają pewną recepturę, którą z łatwością można powielić w warunkach domowych. Okazuje się, że taki przysmak może być zbawienny dla turystów po wzmożonym sezonie wakacyjnym.

Ogórki skutecznie regulują poziom kwasów w organizmie. Niepokojące wskaźniki mogą wystąpić, chociażby po dużym spożyciu takich produktów jak chleb, mięso czy ser (triada typowa dla sezonu grillowego). Jednakże, czy Kaszubi ograniczają się wyłącznie do popularnych korniszonów?

Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat porażaEwakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat porażaCzytaj dalej

Ogórki bardzo po kaszubsku

Na Kaszubach obowiązują dwie strategie - tzw. korniszonowa (kartuska), czyli najzwyklejsza receptura bazująca na standardowej zalewie i musztardowa, która może być ciekawą alternatywą wobec tej pierwszej szkoły. Właśnie ogórki w akompaniamencie nieco ostrego sznytu z nutą słodyczy są dumą kulinarnej odsłony Kaszub.

Ogórki w zalewie musztardowej charakteryzują się specyficznym ostro-słodkawym posmakiem, który najpewniej przypadnie do gustu osobom szukającym ucieczki od standardowych zalew. Sztandarowe składniki to: 4 kg ogórków gruntowych, 2 cebule, 1 kwiat kopru, a także 1 łyżeczka soli w przeliczeniu na 1 słoik. Jeśli chodzi o zalewę, należy zaopatrzyć się w: 2,5 litra wody, 2 szklanki 10-proc. octu, 1 słoiczek musztardy (sarepskiej lub francuskiej) oraz 50 dag cukru. Warto dodać również 0,5 szklanki miodu.

Ogórki inaczej

Z takim asortymentem ogórki po kaszubsku czeka standardowa procedura. Najlepiej świeżo zerwane sztuki dokładnie umyć i potrzymać w zimnej wodzie (po godzinie takiej kąpieli będą bardziej jędrne). Następnie obraną cebulę należy pokroić w plastry lub piórka, a dno wyparzonych i osuszonych słoików wyłożyć koprem i wcześniej przygotowaną cebulą. Ogórki powinny być ciasno umiejscowione w szklanych ściankach, tak, aby zająć całą przestrzeń.

Dzisiaj grzeje: 1. Główny inspektor sanitarny ostrzega. Już niedługo nawet kilka tysięcy zachorowań jednego dnia
2. Właśnie przekazano pilny alert dla Polaków. Sytuacja jest zła, wojsko w gotowości
3. Policjant złapał ją za kółkiem w Brzezinach. Pomimo 3,5 promili we krwi miała jedną prośbę

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Wszystkie składniki należy zagotować, a następnie (jeszcze gorące) zalać do słoików. Po dokręceniu nakrętek taki zestaw pasteryzujemy przez około 5-15 minut. Finałem przygody z wersją musztardową jest ułożenie słoików w spiżarni - koniecznie - dnem do góry aż do momentu wystudzenia. Warto również poeksperymentować z niecodzienną odsłoną ryb.

Jeżeli chcielibyście podzielić się historią ze swoich wakacji, rachunkiem z turystycznego miejsca, bulwersującą lub interesującą sytuacją, która Was spotkała lub której byliście świadkami podczas urlopu, zapraszamy do wysyłania wiadomości na adres: redakcja@turysci.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wielki transfer Neymara staje się faktem. Ogromne pieniądze na stole
  2. Szkoda wam go? Kamil Durczok ujawnił, z czego się teraz utrzymuje
  3. Wyciekły zdjęcia Jarosława Kaczyńskiego z wakacji. Aż trudno uwierzyć, jak on wygląda
  4. Julia Wróblewska pokazała zdjęcie z Suntago Wodny Świat. Rozbiła bank, fani przecierają oczy
  5. Zenek Martyniuk wyjawił wszystko. Wydaje majątek za granicą
  6. Do sieci trafiło nagranie z lasu w Czarnobylu. Badacz uchwycił niezwykłą rzecz, zawiadomił służby

Źródło: fajnyogrod.pl

Następny artykuł