Lody z automatu czy tradycyjne?wikipedia.org Bin im Garten CC BY-SA 3.0, pixabay.com pixel2013

Lody z automatu lepsze niż w gałkach? Dla wielu są symbolem wakacji

Lody z automatu mają wielu fanów. Część z nich uważa, że są lepsze od tradycyjnych lodów w gałkach czy na patyku. Trzeba przyznać, że zwłaszcza latem cieszą się ogromną popularnością.

Lody z automatu, lody gałkowe czy na patyku? Wybór nie zawsze jest łatwy, choć każdy rodzaj ma swojego wielbiciela. Mało kto jednak wie, że lody z automatu dzielą się na dwa rodzaje, bowiem chyba nikt nie zwraca uwagi na różniące je detale. Warto poznać tę ciekawostkę, aby móc w pełni cieszyć się smakiem zimnego przysmaku.

Lody z automatu czyli lody włoskie?

Charakterystycznie zakręcone lody najczęściej są nazywane po prostu lodami z automatu. Inni preferują nazwę "losy włoskie", jeszcze inni "lody amerykańskie", mylnie biorąc je za różne nazwy tego samego produktu. Pozornie indentyczne lody mają kilka różnic. Przede wszystkim chodzi o sposób produkcji. Lody włoskie zazwyczaj są bardziej napowietrzone, dzięki czemu zyskują swój lekki wygląd. Wersja amerykańska jest z kolei mniej napowietrzona, a co za tym idzie, deser jest gęstszy i zupełnie inaczej układa się w wafelku.Są wyższe, a ich budowa przypomina świder. Stąd też alternatywna nazwa - świderki.

Inne nazwy

Nazw na lody z automatu jest wiele. Można je też nazywać lodami z maszyny, kręconymi, pół-mrożonymi czy miękkimi. Niezależnie od nazwy ich smak zawsze jest specyficzny. W przeciwieństwie to wyrazistych smaków lodów gałkowych ich lekka konsystencja dodaje im subtelności. Nic dziwnego, że mają wielu fanów, zwłaszcza wśród turystów.

Następny artykuł