Leczo prosty przepisFot. Pixabay.com LukeD_

Prosty przepis na leczo węgierskie. Magiczny składnik, który pokochały miliony Polaków.

Leczo węgierskie z ogromnym powodzeniem przyjęło się w polskiej kuchni. Za tradycyjną potrawą naszych sąsiadów szaleją miliony Polaków. Znaleźliśmy prosty przepis, z którym powinni poradzić sobie nawet najwięksi amatorzy kulinarni. Może podbić podniebienia waszych bliskich. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie.

Leczo jest jedną z zagranicznych potraw, które cieszą się szczególną popularnością w naszym kraju. Węgierski przysmak robi furorę w polskiej kuchni, a jego smak podbijł już wiele kulinarnych serc. Danie jest bogate w składniki i może się ideanie sprawdzić podczas nadchodzących jesiennych dni. Na blogu kulinarnym zajadam.pl znaleźliśmy idealny przepis na tradycyjny rarytas naszych sąsiadów.

TVP: Wybuch tuż przy hotelu. Jest wielu rannych, tragiczne wiadomości docierają z zagranicyTVP: Wybuch tuż przy hotelu. Jest wielu rannych, tragiczne wiadomości docierają z zagranicyCzytaj dalej

Jeśli uwielbiacie leczo, mamy dla was wspaniałą wiadomość. Nie musicie wybierać się do Budapesztu - chociaż zachęcamy do zwiedzania pięknego miasta położonego nad Dunajem - aby spróbować tego tradycyjnego dania naszych sąsiadów. Znaleźliśmy prosty i skuteczny przepis, który nie powinien sprawić trudności nawet najmniej doświadczonym amatorom kulinarnym. Ten bogaty w warzywa i mięso gulasz może znaleźć się na waszych stołach już podczas najbliższego rodzinnego obiadu.

Przepis na tradycyjne węgierskie leczo

Do przygotowania naszego leczo potrzebujemy podstawowych składników, które powinniśmy znaleźć w większości sklepów spożywczych. Upewnijcie się, czy macie wszystko w swoich lodówkach i możemy zaczynać naszą kulinarną zabawę. Pamiętajcie też, że chociaż mogliście jeść już to danie u znajomych, Polacy często dość znacznie zmieniają formę węgierskiej potrawy. My przedstawiamy jej tradycyjną wersję.

Składniki:

4 świeże papryki w różnych kolorach,
3-4 duże pomidory,
2 duże cebule,
słonina lub tłusty boczek,
smalec (możemy zastąpić go olejem roślinnym),
cienka kiełbasa,
słodka wędzona papryka w proszku,
sól,
pieprz.

Czas zacząć przygotowanie naszego leczo. Na początek kroimy boczek lub słoninę w małą kostkę i wrzucamy do garnka (najlepiej o grubym dnie). Na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz i czekamy aż skwarki się zarumienią - wtedy przekładamy je do miseczki. Do garnka dodajemy 2 łyżki smalcu oraz cebulę pokrojoną w piórka. Po zeszkleniu cebuli na małym ogniu dodajemy łyżkę wędzonej papryki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę (wcześniej usuwamy gniazda nasienne oraz białe błony).

Dzisiaj grzeje: 1. Niestety, nie żyje. Pomagał innym, spotkało go najgorsze
2. Czym jest biała wydzielina wypływająca z kurczaka? Wielu może być zniechęconych i od razu wyrzuci mięso do śmieci

Nasze leczo niedługo będzie już gotowe. Zawartość garnka dusimy przez około 10 minut, następnie dodajemy pokrojone w świartki pomidory i dusimy wszystko jeszcze przez kolejnych 5 minut. Na koniec dodajemy usmażone wcześniej skwarki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy potrawę przez 10 minut na dużym ogniu aż papryka zmięknie. Voila! Leczo możemy podawać z pieczywem. Smacznego. Dajcie znać w komentarzach, jak wan smakowało. W innym z naszych artykułów pisaliśmy również o włoskim przysmaku, który podbija podniebienia Polaków.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Psychotest: Zwierzę, które pierwsze zobaczysz na obrazku zdradzi, czym przejmujesz się w życiu najbardziej. Czas poznać prawdę
  2. Energia jądrowa przyszłości zatwierdzona. Reaktory atomowe trafią między innymi do Czech
  3. Jest kolejny zakaz, Polsat potwierdził. Tysiące Polaków przeżyje potężne rozczarowanie
  4. Wyciekło, ile zarobi Szumowski. Astronomiczna kwota
  5. Gigantyczne zmiany w przyszłym tygodniu w Polsce. Nie ma wątpliwości
  6. Pies wyskoczył na 4-letniego chłopca na rowerze. Niemożliwe, kto pojawił się w samą porę, jest wideo

Źródło: zajadam.pl

Następny artykuł