Suszone kanie są idealnym składnikiem do potrawwikimedia.commons/jdx/ CC BY 3.0/https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en

Przepis na suszone kanie, który podbił serca Polaków. Wystarczy jeden trik, aby zachwycić gości z całego świata

Kanie są popularne w Polsce. To wyjątkowe grzyby, które można przyrządzać na świeżo, ale także suszyć. Nadają się do zup czy sosów, ponieważ są niezwykle aromatyczne. Jak je ususzyć? Pokazujemy sprawdzony przepis.

Kanie gatunek grzybów należący do rodziny pieczarkowatych. W Polsce są one popularne. Wiele osób przygotowuje je na patelni w formie kotleta. Jednak nie jest to jedyna opcja. Grzyby te można przygotowywać na różne sposoby. Najlepszym jest ich ususzenie, ponieważ wtedy mogą służyć przez długi czas. Jak odpowiednio ususzyć kanie? Opisujemy poniżej.

Jackowski przekazał najnowszą wizję, część widzów zamarła. Chodzi o Polaków za granicąJackowski przekazał najnowszą wizję, część widzów zamarła. Chodzi o Polaków za granicąCzytaj dalej

Suszone kanie. Jak je przyrządzić?

Według tego przepisu przygotowanie suszonych kani jest bardzo proste. Wystarczy oczyścić je, a następnie porządnie wysuszyć. Najlepiej jest użyć suszarki do grzybów, ale nie jest ona konieczna. Można zrobić to także w piekarniku z termoobiegiem.

Kanie po ususzeniu najlepiej zamknąć w szczelnym słoiku. Kiedy po jakimś czasie się go otworzy, można poczuć intensywny i wyjątkowy zapach. Grzyby będzie można wykorzystać do wielu potraw, takich jak na przykład zupa grzybowa.

Dzisiaj grzeje: 1. W TVN zdradzili wszystko. Wyszła cała prawda na temat zamknięcia kraju i granic. Straszne
2. Dziennikarka Polsatu nie wytrzymała. W ostrych słowach napisała co myśli, fani się nie spodziewali: "Żenadometr wywaliło"
3. Polsat właśnie przekazał, rząd wydał rozporządzenie. Chodzi o zakaz lotów, wielu złapie się za głowy

Suszone kanie można kroić, ale grzyby można pokroić jeszcze przed włożeniem do słoika. To pozwoli na dodanie ich do potraw prosto ze słoika. Co więcej, wtedy więcej grzybów zmieści się w naczyniu. Kolejnym pomysłem jest zmielenie suszonych kani na proszek czy puder. Wtedy można go dodawać po łyżeczce do potraw, co nada wyjątkowego aromatu. Więcej o grzybach można przeczytać tutaj.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Kobieta zaczęła rozpaczliwie szlochać. Wtedy podchodzi do niej jej pitbull, finał sprawia, że lecą łzy
  2. Lidl wycofuje ze swojej oferty sprzęty AGD. Stwarzają ogromne ryzyko dla użytkowników
  3. Lasy Państwowe donoszą, "groza w środku lasu". Znaleźli palce umarlaka
  4. Zginęło ponad 850 osób. Katastrofa na Bałtyku, właśnie podano nowe informacje
  5. Nagranie z Karkonoszy w sieci. Każdy turysta musi mieć się na baczności
  6. 16-latek prowadził azyl, zabili mu wszystkie zwierzęta. Stanął na nogi, ale pojawiły się olbrzymie problemy

Źródło: zlotaproporcja.pl, Wikipedia

Następny artykuł