Ekstremalne dania regionalneFot. unsplash.com/@eduroda

Lubicie próbować regionalnych potraw? Za granicą można się zdziwić na sam widok dania

Dania są symbolami wielu miejsc w Polsce. Jednak nie tylko w naszym kraju istnieją dania regionalne. W każdym kraju pojawiają się potrawy, które kojarzą się z danym miejscem. Niektóre są bardzo ekstremalne. Chcielibyście ich spróbować?

Dania często kojarzą się z danym regionem. Tak jest w również w Polsce. Na przykład, kiedy próbujemy oscypków, od razu na myśl przychodzi Podhale. Podobnie jest z kartaczami, które są regionalnym daniem na Suwalszczyźnie, Mazurach i Podlasiu. Jednak nie tylko w Polsce można znaleźć różne regionalne przysmaki. Pojawiają się na całym świecie. Niektóre propozycje szokują. Mielibyście odwagę ich spróbować?

2 kluczowe kraje wprowadziły bezwzględne przepisy dla Polaków. Tysiące rodaków załamanych, będą poważne problemy2 kluczowe kraje wprowadziły bezwzględne przepisy dla Polaków. Tysiące rodaków załamanych, będą poważne problemyCzytaj dalej

Ekstremalne dania regionalne

Kiedy pojedziemy do włoskiej Sardynii, można spróbować wyjątkowego sera. Jest to casu marzu. Wytwarzany jest z sera owczego, a w smaku jest podobny do gorgonzoli. Nadawany on jest jednak w bardzo niespotykany sposób. Do sera wprowadzane są piophila casei, czyli żyjące larwy much. Mają one spowodować fermentację produktu. Ser jest bowiem podawany spleśniały.

Prawidłowo ser powinno się jeść razem z larwami. Muszą być jednak żywe, bo zdechłe larwy mogą świadczyć o nieświeżości sera i jego spożycie, grozi zatruciem. Nie ma jednak obowiązku jedzenia robaków. Przygotowano specjalną metodę, która pozwala na ich usunięcie. Ser zamykany jest w foliowym opakowaniu. Z powodu braku powietrza, owady wychodzą z przysmaku.

Aromatyczny specjał

Ekstremalny regionalny przysmak można znaleźć również w Islandii. Jest to hákarl, czyli danie przygotowane z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Jest ono bardzo precyzyjnie przygotowywane. Na sam początek trzeba usunąć głowę, wnętrzności oraz inne niejadalne części rekina. Po wypłukaniu mięso umieszczane jest w żwirowym dole i przyciskane dużymi kamieniami. Pozostawione jest tam przez kilka miesięcy, aż zgnije.

Dzisiaj grzeje: 1. Robert Makłowicz zasłynął dzięki podróżom, nagle zniknął. Wyszło na jaw, czym się dziś zajmuje
2. Niemcy się nie patyczkują. Poważne zaostrzenie zasad związanych z pandemią
3. Andrzej Duda podjął ostateczną decyzję, nie ma odwrotu. Turyści przecierają oczy ze zdumienia

Dla wielu osób zapach tej potrawy jest odpychający. Z wyglądu przypomina słoninę. Islandczycy proponują, aby hákarl kosztować razem z mocnym, dobrym alkoholem. Chcielibyście spróbować któregoś z powyższych dań? Podzielcie się swoimi odczuciami w komentarzach na Facebooku.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wyjechała z owczarkiem szwajcarskim na wieś. Pragnęła sielanki, niespodziewanie jej życie zmieniło się w koszmar
  2. Lidl wycofuje wadliwy produkt. Ma go wielu Polaków, może wybuchnąć
  3. Lasy Państwowe donoszą, "groza w środku lasu". Znaleźli palce umarlaka
  4. Zginęło ponad 850 osób. Katastrofa na Bałtyku, właśnie podano nowe informacje
  5. Nagranie z Karkonoszy w sieci. Każdy turysta musi mieć się na baczności
  6. Ciężko chora suczka wkrótce miała odejść. Właściciel podziękował jej za przyjaźń w przepiękny sposób

Źródło: Wikipedia

Następny artykuł